Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Národní zahájení Dnů evropského dědictví bude letos v Olomouci

Především 20. výročí zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO budou letos zasvěceny Dny evropského dědictví v Olomouci, která hostí i jejich národní zahájení. Olomoucký program potrvá celý týden, začne v pondělí 7. září a skončí v neděli 13. září. Národní zahájení se uskuteční v sobotu 12. září dopoledne. Jeden z vrcholů oslav obstará videomapping a audiovizuální show na Sloupu Nejsvětější Trojice s názvem Modlitba pro Olomouc, řekli dnes novinářům zástupci radnice. Horní náměstí bude po dobu oslav zdobit květinový koberec.

„Národní zahájení je vskutku mimořádná událost. Nejen že bude v Olomouci ministr kultury Lubomír Zaorálek, ale také několik desítek starostů a primátorů z českých měst, mezi nimi i ti, kteří spravují památky UNESCO, a také zahraniční hosté," uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS).

Součástí oslav je open air program na Horním náměstí - ve čtvrtek 10. září se chystá jedinečný koncert nové olomoucké kapely Indican s orchestrem Moravské filharmonie Olomouc spojené s vizuální show. O den později se chystá na náměstí exkluzivní baletní open air galakoncert s hvězdami baletu Moravského divadla Olomouc s názvem Balet pro Olomouc. Od 10. do 12. září čeká obyvatele a návštěvníky města na Horním náměstí ve 22:00 videomappingová projekce na Sloupu Nejsvětější Trojice k 20. výročí zapsání památky UNESCO.

Národní zahájení Dnů evropského dědictví, které město organizuje společně se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska, budou doprovázet v sobotu koncerty, divadla, výtvarné dílny, výstavy a šermířsko-divadelní představení Hrdinové. Lidé se mohou zapojit také do městské hry s názvem Zachraňme Olomouc. „Série koncertů potrvá až do večerních hodin. Snažili jsme se oslovit olomoucké kapely a doplnili jsme program zajímavými jmény, jako je Katarína Knechtová a Ondřej Brzobohatý," uvedl vedoucí oddělení kultury olomoucké radnice Radim Schubert.

Doprovodný program potrvá však po celý týden, čítá koncerty a projekce v letním kině, součástí Dnů evropského dědictví je poprvé také festival Oživ centrum plný designu, jídla a zábavy, uvedl Schubert. Chybět nebudou také Olomoucké antikvariátní trhy, FlerJarmark či letní čítárna u kašny. Mezi výstavami bude poutat pozornost Nositel tradic lidových řemesel v oranžerii ve Smetanových sadech. Během Dnů evropského dědictví bude ve městě zpřístupněno sedm desítek památek, poprvé budou moci lidé zavítat i do nově zrekonstruovaného Jihoslovanského mauzolea.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, památky, DED, Olomouc, Dny evropského dědictví, slavnost, Světové dědictví UNESCO, Sloup Nejsvětější Trojice, koncert, Lubomír Zaorálek, Markéta Záleská, ODS, Moravská filharmonie Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní zahájení Dnů evropského dědictví bude letos v Olomouci  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.