Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Organizovaná skupina vykradla z bankovních účtů přes šest milionů korun. Její člen si odsedí 3,5 roku

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil 3,5 roku vězení Olegsi Larionovsovi z Lotyšska v souvislosti s případem vykrádání bankovních účtů v Česku i zahraničí. Podle soudu se podílel na legalizaci trestné činnosti a působil v organizované skupině. Obžalováni s ním byli také další dva muži, případ Jiřího Rubického dnes soud vyloučil kvůli nemoci k samostatnému projednání, Vladimír Pelikán si již pravomocně odpykává tříletý podmíněný trest. Soud vyčíslil způsobenou škodu na 6,6 milionu korun.

Larionovs svou vinu popíral

Larionovs, který si již odpykává čtyřletý trest za loupeže, se proti původnímu rozsudku odvolal. Tvrdil, že si není vědom, že by se nějaké trestné činnosti dopustil a na žádné organizované činnosti se nepodílel. „Důkazy, které soud prvního stupně provedl, obžalovaného z trestné činnosti usvědčují. Konkrétní důkazy jsou v rozsudku popsány poměrně detailně,“ uvedl předseda senátu Jaroslav Holubec.

Vrchní soud poukázal na to, že trest mu byl uložen hluboko ve spodní částí sazby, která se pohybuje mezi dvěma až osmi lety vězení. „Doba páchání trestné činnosti je delší než jeden rok, jednalo se o 34 útoků, jde o škodu způsobenou nebo hrozící, která dvojnásobně překračovala hranici škody velkého rozsahu v době páchání trestné činnosti,“ doplnil předseda senátu.

Skupina kolem Larionovse řádila i v zahraničí

Skupina podle obžaloby fungovala v letech 2013 až 2015, kdy infikovala počítače a mobilní telefony poškozených a takto se dostala k jejich přístupovým údajům do internetového bankovnictví. Mezi poškozenými jsou lidé, firmy a banky nejen z České republiky, ale také z Rakouska, Slovenska a Německa.

Peníze byly podle soudu podvodně vylákány z účtů a přelity na účty tzv. bílých koní. „Obžalovaný se nacházel v hierarchii podstatně výše, byť ne na samotném vrcholu. Naproti tomu byl Rubický v hierarchii pod Larionovsem, a přitom dostal vyšší čtyřletý trest, podotkl soudce. Trest pro obžalovaného je tak podle něj spíše nepřiměřeně mírný, do jeho výše však soud zasáhnout nemohl, neboť se obžaloba neodvolala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Lotyšsko, soud, internet, banky, Olomouc, kriminalita, Česko, Německo, Rakousko, Slovensko, bankovní účet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizovaná skupina vykradla z bankovních účtů přes šest milionů korun. Její člen si odsedí 3,5 roku  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.