Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Vodopád v Bezručových sadech bude opět v provozu. Pomohly také sponzorské dary

Obnovený vodopád v Bezručových sadech čeká příští týden první zkouška provozu. Stavební část je hotová a technologická část se blíží ke konci. Voda bude nahoru vytlačována čerpadlem přes potrubí. V plánu je také jeho estetická proměna.

"Hotová je nádrž a jímka, téměř hotová je i technologie, tedy armatury potrubí a čerpadlo. Teď se buduje elektrická přípojka,“ uvedl technický náměstek Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Výtlačné potrubí by mělo dostat nátěr, aby splývalo se skálou, po níž vede. Voda bude stékat do nádrže, která bude obložena kameny. Příští týden by měl proběhnout test funkčnosti. „Následovat pak bude kompletní dokončení vodopádu a zemní práce v jeho okolí, aby i celek působil esteticky. Hotové dílo by mělo být předáno 13. srpna,“ řekl investiční náměstek primátora Martin Major. Hradba a skála byla vyčištěna od náletových dřevin a trávy. Totéž čeká na podzim úsek hradeb od Kosinovy ulice až po schodiště Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Zatím není jasné, jak často bude vodopád v provozu. „Určitě to ale bude častěji, než býval spuštěný původní vodopád, který tekl jen při floristických výstavách a v létě snad i o víkendech,“ uvedl náměstek Martin Major. „Myslím, že to je nový atraktivní prvek, který si najde spoustu fanoušků, a že by si ho lidé měli užít více než jen při výstavách,“ dodal.

Náklady na stavbu jsou přes 1,7 milionů korun. Tato cena je možná jen díky vstřícnosti dvou firem. Sigma Group věnovala jako sponzorský dar čerpadlo a stavební firma IDS Olomouc snížila téměř o polovinu cenu stavebních prací. Bez toho by byla cena výrazně vyšší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Folta

Štítky vodopád, Olomouc, Bezručovy sady, firmy, voda, čerpadlo, Martin Major, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., Filozofická fakulta Univerzity Palackého, SIGMA GROUP, sad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodopád v Bezručových sadech bude opět v provozu. Pomohly také sponzorské dary  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.