Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Zahrádkářské kolonii v Olomouci hrozí zánik. Lidé podepisují petici

Správa železnic chystá prodej části pozemků v Olomouci, které jsou většinou pronajímané jako zahrádky. Obyvatelé se obávají, že by pozemky mohl koupit soukromý investor, který by zeleň vykácel a místo ní postavil byty nebo parkoviště. Petice bojuje za zachování zahrádek.

"V dubnu jsme oslovili město Olomouc s dotazem, zda má o odkup těchto pozemků zájem. Rada města se nabídkou zabývala na zasedání 24. května tohoto roku a podání žádosti o koupi pozemků neschválila," uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Olomouc o koupi pozemku nemá zájem, a tak přijde na řadu veřejná soutěž. Pozemky může koupit kdokoliv a zahrádky mohou zaniknout.  

"Na základě žádosti nájemce jedné ze zahrádek jsme rozhodli o realizaci prodeje podle katastrů, ve dvou společně vyhlášených veřejných soutěžích. V současné době probíhá potřebná příprava prodeje, zahrnující například vyhotovování geometrických plánů,“ řekl mluvčí.

Zahrádky jsou součástí městského koloritu

Obyvatelé začali podepisovat petici, ve které žádají o zachování zeleně i zahrádkářské kolonie. Za peticí stojí spolek Zahrádky Hejčín. Podle předsedkyně Dagmar Beníkové zahrádky k této části Olomouce neodmyslitelně patří.

"Nyní jsme v přímém přenosu svědky snahy o odstranění dalšího kusu zeleně, konkrétně zmíněné zahrádkářské kolonie v Olomouci-Hejčíně, v ulici Na Trati. Je vysoce pravděpodobné, že někdo má zájem na změně charakteru této části a vystřídání zeleně betonem," stojí v petici.

Zeleň je součástí každodenního života obyvatel. "Zahrádky podél železniční trati v Hejčíně, ale i pásy zeleně kolem nich, tvoří nedílnou součást místního a městského koloritu desítky let. Jsou takovou městskou zelení, která se stala součástí našich životů, kolem které denně chodíme a ani ji nevnímáme,“ napsali.

Petice požaduje, aby město Olomouc pozemky odkoupilo do svého vlastnictví.

Hnutí spOLečně se pokusí prodej zastavit

Za zahrádkářskou kolonii se nyní postavilo hnutí spOLečně, které je ve vedení města. "Naše hnutí podporuje zachování zeleně v této lokalitě. Domníváme se, že nejde o místo vhodné pro nový developerský projekt. Budeme apelovat i na ostatní politické strany, aby zaujaly obdobný postoj. Pokud existuje alespoň teoretická šance na odkup pozemků městem za přijatelných finančních podmínek, budeme usilovat o to, aby se město o takový odkup ještě pokusilo. Zeleň do této lokality totiž patří,“ uvedlo hnutí na svých stránkách.

Zanedbaná lokalita ve Slavoníně se možná promění na rekreační oblast

Na přírodní a rekreační prostor by se mohla v budoucnu přeměnit rozsáhlá plocha ve Slavoníně na jihozápadním okraji Olomouce, která je nyní zanedbaná a stává se místem vzniku černých skládek. Radnice nechá zpracovat příslušnou studii. Rekultivace...

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zahrádky, zánik, Olomouc, petice, pozemek, zahrádkářská osada, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrádkářské kolonii v Olomouci hrozí zánik. Lidé podepisují petici  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.