Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Olomoucká zoo přivítala mláďata dikobrazů. Narodilo se jich hned osm

V olomoucké zoologické zahradě se narodila mláďata dikobraza srstnatonosého. Na svět jich vykouklo hned osm. Prvního mláděte se zoo dočkala v roce 2012 i přesto, že dikobrazy chová od konce dvacátého století. Od té doby se zde narodilo celkem padesát jedinců.

"Dikobrazy chová zoologická zahrada ve skupině, která se skládá ze samečka a šesti samiček. Mláďata se postupně rodila v průběhu léta a dohromady naše samičky odchovaly 8 jedinců,“ sdělila zooložka Libuše Veselá.

Příroda vše perfektně vymyslela. "Malý novorozený dikobraz přichází na svět už s ostny. Zpočátku jsou ale měkké, krátké a přilehlé, protože kdyby tomu tak nebylo, kdo by chtěl rodit. Tak odvážná by asi dikobrazí maminka nebyla,“ vtipkovala tisková mluvčí zoo Iveta Gronská.

Domovinou dikobrazů je jihozápadní a střední Asie. Žijí v listnatých a smíšených lesích a živí se rostlinami. Někdy okusují kosti, ze kterých získávají potřebný vápník. Chlupy jsou přeměněny v ostny různé délky. Některé jsou duté a mají velmi ostrou špičku. Dikobraz při obraně dupe, funí a ostny vydávají chřestivý zvuk. Je to noční a samotářský živočich.

Dikobrazi ostny nevystřelují

"Není pravdou, že dikobraz ostny vystřeluje. V okamžiku, kdy se nepřítel odváží příliš blízko, obrátí se dikobraz zády a snaží se do něj svou zbraň při couvnutí zabodnout, a jelikož v pokožce nedrží pevně, zabodnuté ostny dikobraz pustí, a ty zůstanou útočníkovi v ráně. Nikdy je ale nevystřeluje," vyvrací mýtus tisková mluvčí. 

Let do rezervace zhatila omezení. Jeřábi se vyklubali na Svatém Kopečku

Místo cesty na Dálný východ čekal vejce vzácného jeřába mandžuského z olomoucké zoologické zahrady jiný osud. Přesun do rezervace v květnu neumožnovala pandemická situace a z vajec se tak na Svatém Kopečku narodila dvě mláďata druhu zapojeného do...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky dikobraz, mláďata, Zoo, Olomouc, ostny, zoologická zahrada, Libuše Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo přivítala mláďata dikobrazů. Narodilo se jich hned osm  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.