Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Víte, kde najít nejbližší defibrilátor? Olomoučtí záchranáři zveřejnili jejich databázi

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje ve spolupráci s aplikací Záchranka zveřejnili na webových stránkách databázi automatizovaných externích defibrilátorů (AED). Díky tomu můžou občané zaregistrovat AED přímo do aplikace Záchranka. Tato informace bude dostupná i zdravotnickému operačnímu středisku.

Pokud se člověk rozhodne zadat AED do databáze, informace o jeho poloze bude automaticky zaznamenána a zakreslena ve veřejné mapě přístrojů. Na webových stránkách je tak možné zjistit, kde se jednotlivé defibrilátory nachází. Světle zelenou barvou jsou označeny mobilní přístroje, zatímco stacionární přístroje mají tmavý odstín.

Prostějovští policisté dnes dopoledne oživovali prodavače ryb s infarktem. Zachránili mu život

Prostějovští policisté dnes dopoledne zachránili život třiapadesátiletému prodavači ryb, který zřejmě dostal infarkt. U obchodní zóny v Prostějově u výpadovky na Olomouc použili defibrilátor a prodejce se jim ještě před příjezdem záchranářů...

„AED - automatizovaný externí defibrilátor je důležitým pomocníkem při poskytování první pomoci při náhlé srdeční zástavě,“ uvedla mluvčí ZZS Olomouckého kraje Lucie Mikisková. Po připojení k pacientovi přístroj sám analyzuje srdeční akci a písemně i hlasově řídí poskytování první pomoci. V případě potřeby aplikuje elektrický výboj, který má za úkol obnovit normální srdeční akci.

„Pokud takový přístroj vlastníte, velice bychom ocenili, kdybyste ho zaregistrovali v naší elektronické databázi,“ vyzvala mluvčí. V situaci, kdy by byl přístroj potřeba k pomoci, budou záchranáři na tísňové lince o defibrilátoru díky registraci vědět a bude možné jej využít k záchraně lidského života.

Ve Velkém Újezdu hořel penzion. Hasiči museli evakuovat dvanáct lidí

Dnes v brzkých ranních hodinách vyrazili hasiči k zásahu do Velkého Újezdu na Olomoucku, kde vypukl požár v penzionu Myslivna. Plameny se rozšířily na budovu, přístřešek a zaparkovaná auta. Jeden člověk se nadýchal zplodin hoření.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto ZZS Olomouckého kraje

Štítky AED, defibrilátor, databáze, Zdravotnická záchranná služba, Olomoucký kraj, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, kde najít nejbližší defibrilátor? Olomoučtí záchranáři zveřejnili jejich databázi  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.