Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Historickým městem roku 2022 v Olomouckém kraji je Šternberk. Dobře se stará o památky

Historickým městem Olomouckého kraje za rok 2022 se stal Šternberk na Olomoucku, který bude Olomoucký kraj reprezentovat v celostátním finále soutěže. V roce 2008 se patnáctitisícový Šternberk stal celostátním vítězem této soutěže, zatím jako jediné město z Olomouckého kraje.

Šternberská zbrojovka očekává skokový růst miliardový tržeb. Plánuje výstavbu haly i nábor pracovníků

Šternberská společnost Excalibur Army, která se věnuje výrobě, modernizaci a opravě vojenské techniky, navýšila za rok 2021 tržby na takřka 2,5 miliardy korun. Zisk přesáhl dvě stě milionů, za rok 2022 pak zaznamenala firma až několikanásobný...

"Město Šternberk včetně historického centra dosahuje viditelných výsledků v proměně a regeneraci. Hlavním smyslem regenerace městské památkové zóny je napomoci k záchraně a obnově nejcennějších částí architektonického dědictví města," uvedla mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Sandra Kolářová. Komise podle ní ocenila dlouhodobou péči o památkovou zónu ve Šternberku včetně dominant města a financování údržby a postupné obnovy augustiánského kláštera.

Odborníci šternberskou radnici pochválili také za finanční podporu určenou pro vlastníky nemovitostí v chráněném území formou vlastního dotačního programu města. "Příkladná je taktéž péče o památky místního významu, spolupráce s církvemi a Správou státního hradu Šternberk, bohatý společenský život a pěstování tradic," uvedla Kolářová.

Cenu za nejlepší přípravu a uskutečnění Programu regenerace městských památkových rezervací a zón s právem užívat titul Historické město roku uděluje od roku 1994 Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj. První titul získaly Svitavy, dosud poslední drží Boskovice. Loni se historickým městem v Olomouckém kraji stal Lipník nad Bečvou na Přerovsku.

První písemná zmínka o Šternberku pochází z roku 1296. V roce 1991 byla ve Šternberku vyhlášena městská památková zóna o rozloze 78 hektarů, ve které je 61 zapsaných kulturních památek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav Olomouc

Štítky historické město, titul, 2022, památky, správa, Olomoucký kraj, Šternberk, regenerace, Národní památkový ústav, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historickým městem roku 2022 v Olomouckém kraji je Šternberk. Dobře se stará o památky  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.