Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Šternberská zbrojovka očekává skokový růst miliardový tržeb. Plánuje výstavbu haly i nábor pracovníků

Šternberská společnost Excalibur Army, která se věnuje výrobě, modernizaci a opravě vojenské techniky, navýšila za rok 2021 tržby na takřka 2,5 miliardy korun. Zisk přesáhl dvě stě milionů, za rok 2022 pak zaznamenala firma až několikanásobný nárůst tržeb. O produkty a služby zbrojovky je podle mluvčího holdingu značný zájem, v areálu by měla vzniknout nová výrobní hala.

Šternberská firma ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) získala nedávno kontrakt na modernizaci stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu modernizoval i loni.

Hlavní podíl svých tržeb firma Excalibur Army v roce 2021 podle výroční zprávy získala z dodávek zbraňových systémů a tanků, generálních oprav a montáže speciálních vozidel na podvozku Tatra. Část tržeb připadla na generální opravy bojových vozidel pěchoty, obrněnců Pandur a prodej náhradních dílů pro vozidla BVP a tanky T-55 či T-72. Loni společnost Excalibur Army na Ukrajinu dodala zhruba 100 kusů vojenské techniky, kromě modernizovaných tanků T-72 také dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty.

Válka na Ukrajině, kterou loni na konci února vojensky napadlo Rusko, podle vedení Excalibur Army výrazně zvýšila poptávku po zbraních a vojenské technice. „Na druhou stranu v situaci, kdy nelze vzhledem k produkčním kapacitám rychle zvýšit výrobu, musí být v čase posouvány projekty pro zahraniční zákazníky. Společnost musí prioritně plnit případné projekty na podporu Ukrajiny a rezervovat kapacity pro plnění požadavků domácího zákazníka,“ upozornilo vedení Excalibur Army, podle kterého se stát musí v krizové situaci spolehnout na tuzemský obranný průmysl.

Šternberská zbrojovka vyrábí prioritně pro Ukrajinu. Premiér Fiala napsal věnování na kanón tanku

Tanky Tomáš, samohybná houfnice Dana M2, raketomety či bojová vozidla pěchoty. Řadu rozličných kusů bojové techniky dodává šternberský podnik Excalibur Army na Ukrajinu, kde probíhá od loňského února válečný konflikt. Na prohlídku závodu zavítal...

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Investice má být dokončena příští rok. „Areál skýtá dostatek prostoru. Byl v padesátých letech vybudován jako několik roztroušených budov, aby byl bezpečnější například v případě napadení. Nyní je to logisticky trochu nevýhoda, my budeme směřovat k tomu, aby areál byl modernější a výroba více centralizovaná,“ nastínil mluvčí holdingu Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Rozvoj firmy je pozitivní zprávou i pro vedení města. „Jde o jednoho z největších zaměstnavatelů ve městě. Jde nám také o to, aby se podnik dál rozvíjel. Pro region je to zajímavé z hlediska zaměstnanosti. I pan premiér Fiala přislíbil určitou podporu Excalibur Army,“ komentoval po nedávně návštěvě předsedy vlády ve Šternberku starosta Stanislav Orság (ODS).

Specialisté v nemocnici Jeseník pomohli nanoskopií desítkám pacientů. Přináší šetrnou léčbu kloubů

Miniinvazivní zákrok zvaný nanoskopie podstoupilo v jesenické nemocnici od loňského léta už přes třicet pacientů. Specialisté z ortopedického oddělení tuto techniku využívají pro diagnostiku či drobné zákroky kolenního kloubu. Při výkonu provedou...

Jistým rušivým elementem je pro místní cvičná střelnice v okrajové části areálu. „Úplně si na to lidé nezvykli. Firma potřebuje techniku, kterou vyrábí, nějakým způsobem vyzkoušet. Třeba dvakrát týdně nebo někdy jednou za čtrnáct dní probíhají cvičné střelby. Může to být jeden výstřel, ale například z houfnice je poměrně hlasitý. Dohodli jsme se společností Excalibur Army, že nám posílá termíny střeleb, dáváme je na sociální sítě a máme i seznam lidí, kterým přímo zasíláme zprávu například kvůli jejich zvířatům,“ podotýká starosta Orság.

Část kapacity šternberského závodu firma Excalibur Army se soustředí na vývoj. Mezi nové projekty patří vývoj samohybné kolové houfnice ráže 155 mm dle standardů NATO či hydrostatické plynulé převodovky, na které se podílí sesterská společnost Tatra Trucks. Společnost Ecxalibur Army před časem také dokončila prototyp vyprošťovacího vozidla Treva 30 na podvozku Tatra s jeřábem a radlicí. „Společnost do areálu dlouhodobě investuje, nakupuje okolní pozemky. Investovala do vývojového centra, už to není jen montovna, která opravuje starou techniku. Podnik má přidanou hodnotu. Jsme rádi, že firma má budoucnost,“ míní Stanislav Orság.

Už v uplynulých měsících zvýšila šternberská firma počet zaměstnanců o dvě stovky. „I v dalších letech budeme mít potřebu o zvyšovat počet zaměstnanců o nižší stovky pracovníků. To v regionu není tak jednoduché, ale na druhou stranu o práci v Excalibur army je zájem,“ prohlásil mluvčí Čírtek.

Investice do areálu i nárůst počtu pracovníků není podle něj způsobený jen konfliktem na Ukrajině. „Důvody jsou komplexnější. Poptávka po produktech obranného průmyslu prudce rostla ještě před vypuknutím války na Ukrajině. Už v té době byly kapacity Excalibur Army vytížené. I kdyby konflikt skončil v následujících dnech, což se zřejmě nestane, tak ještě řadu let budou evropské armády doplňovat zásoby munice a techniky, které byly použity na Ukrajině. A zároveň posilovat svou pozici, kdy je v současnosti v jednotlivých státech důraz na akceschopnou a moderní armádu. Domníváme se, že perspektiva růstu obranného průmyslu bude desetiletá,“ přiblížil pohled strojírensko-zbrojařské skupiny Andrej Čírtek.

Firmy holdingu CSG, který vlastní Michal Strnad, působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Nejznámějším členem holdingu je kopřivnická automobilka Tatra Trucks.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výroba, podnikání, zaměstnání, práce, ekonomika, Excalibur Army, Ukrajina, Šternberk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberská zbrojovka očekává skokový růst miliardový tržeb. Plánuje výstavbu haly i nábor pracovníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.