Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Předzahrádky v centru Olomouce čeká proměna. Restauratérům pomohou městské dotace

Předzahrádky v památkovém centru Olomouce čeká proměna. Letos začalo platit přechodné pětileté období, kdy restauratéři musí podobu venkovních posezení přizpůsobit novým požadavkům radnice. Pomohou jim k tomu městské dotace.

"Restaurační a kavárenské zahrádky tvoří významnou součást veřejného prostoru a to, jaký má vzhled, je obzvlášť důležité v historickém centru města. A protože chceme, aby provozovatelé a majitelé přispěli ke kultivaci veřejného prostranství a postupovali podle platné městské metodiky, nabízíme jim férově také možnost čerpat na úpravy finanční příspěvek," vysvětlil náměstek primátora Olomouce pro rozvoj a strategie Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Nové požadavky pro vzhled předzahrádek schválili olomoučtí radní loni v létě. Platí pro nově budovaná posezení, stávající předzahrádky mají na úpravy přechodné pětileté období. Letos poprvé na ně mohou provozovatelé získat dotaci až 50 tisíc korun. Žádat mohou od nynějška až do konce dubna.

Město má na dotace celkem 300 tisíc korun. "Podporu je možné čerpat jak na novou restaurační zahrádku, tak na úpravu vzhledu té stávající. Uznatelnými náklady jsou výdaje spojené s pořízením slunečníků, markýz, stolků a židlí," popsala v tiskové zprávě jedna z autorek nové metodiky Jana Křenková z útvaru hlavního architekta. Restauratérům však doporučuje, aby své plány nejprve s útvarem hlavního architekta konzultovali.

Olomouc chce nastavit pravidla, jak by měly v historické centru vypadat předzahrádky

Město Olomouc chce nastavit pravidla, jak by v historické centru měly vypadat zahrádky před kavárnami a restauracemi. O manuálu diskutuje s provozovateli a ubezpečuje, že cílem není regulace ani nová vyhláška. Město tvrdí, že chce zabránit...

Podle nové metodiky je ideální předzahrádka na chodníku bez ohrazení a podesty, pokud to terén umožňuje, s kvalitním designem a mobiliářem, který odpovídá charakteru prostředí, stíněná malými slunečníky světlé barvy nebo markýzami podle stylu architektury a místa.

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) již dřív vysvětlil, že nejde o novou vyhlášku, která něco nařizuje. "Cílem je kultivovat prostor, a to s využitím příkladů dobré praxe z jiných srovnatelných historických měst v Česku i v Evropě. Dává návod na to, jak by měl městský mobiliář vypadat, aby nerušil veřejné prostranství, ale vkusně doplňoval architekturu historického centra. Zkrátka, aby zahrádky nekřičely extravagancí, přebujelými barvami, hmotou v prostoru nebo nevytvářely bariéry při průchodu chodců a rodičů s kočárky," uvedl primátor.

Podle Miroslava Schuberta z restaurace Caesar v centru Olomouce mohou dotace restauratérům pomoci. "Pročítal jsem si podmínky a mám pocit, že zrovna naše předzahrádka je v normě. Máme dřevěný nábytek a také deštníky podle požadavků, nic moc asi měnit nemusíme. Dotace mohou být zajímavé pro někoho, kdo potřebuje například nový mobiliář. Beru to tak, že město má snahu odstranit věci, které nejsou úplně ideální, a zároveň pomoci," soudí Schubert.

Ohodnoť článek

Foto Město Olomouc

Štítky požadavky, proměna, metodika, město, Olomouc, dotace, veřejné prostranství, předzahrádka, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předzahrádky v centru Olomouce čeká proměna. Restauratérům pomohou městské dotace  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.