Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Olomouc chce nastavit pravidla, jak by měly v historické centru vypadat předzahrádky

Město Olomouc chce nastavit pravidla, jak by v historické centru měly vypadat zahrádky před kavárnami a restauracemi. O manuálu diskutuje s provozovateli a ubezpečuje, že cílem není regulace ani nová vyhláška. Město tvrdí, že chce zabránit extravagancím, přebujelým barvám nebo bariérám ve veřejném prostoru.

Metodiku pro restaurační zahrádky v městské památkové rezervaci zpracoval útvar hlavního architekta.

Co říká manuál
Ideální je předzahrádka na chodníku bez ohrazení a podesty, pokud to terén umožňuje, s kvalitním designem a mobiliářem, který odpovídá charakteru prostředí, stíněná malými slunečníky světlé barvy nebo markýzami podle stylu architektury a místa.

"Není to nová městská vyhláška, která něco nařizuje. Cílem koncepce je kultivovat prostor, a to s využitím příkladů dobré praxe z jiných srovnatelných historických měst v Česku i v Evropě. Dává návod na to, jak by měl městský mobiliář vypadat, aby nerušil veřejné prostranství, ale vkusně doplňoval architekturu historického centra. Zkrátka, aby zahrádky nekřičely extravagancí, přebujelými barvami, hmotou v prostoru nebo nevytvářely bariéry při průchodu chodců a rodičů s kočárky,“ vysvětlil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Nový dokument již vedení města probralo se majiteli a provozovateli kaváren a restaurací v centru Olomouce.

"Chápeme, že město se nějakým způsobem snaží udělat památkové centrum vzhledově příjemnější, a v rámci diskuse jsme posílali svoje připomínky. Doufánme, že diskuse bude dále pokračovat, aby se našla shoda na obou stranách," reagoval například Monika Řehulková z oblíbeného Caffe Opera v centru Olomouce.

Město pro předzahrádky připravuje také dotace 

Nový manuál by měl platit zřejmě od roku 2024, náměstkyně primátora Olomouce pro cestovní ruch a kulturu Markéta Záleská (ODS) potvrdila, že pro restauratéry město chystá i dotace. 

"Chceme je zároveň motivovat, protože kvalitní restaurační zahrádky jsou důležité i z hlediska turistického ruchu. Z tohoto důvodu připravujeme dotační program, který by jim dokázal při postupném zavádění manuálu do praxe náklady na zařízení zahrádek kompenzovat,“ uvedla náměstkyně. 

Zábřeh již počtvrté ocení rozkvetlá okna, balkony nebo předzahrádky

Město Zábřeh již počtvrté vyhlásilo soutěž o nejkrásnější květinovou předzahrádku, balkon nebo okno. Jedinou podmínkou je, že výzdoba musí být vidět z veřejného prostranství. Soutěž bude probíhat až do konce září.

V letošním roce se nic měnit nebude

Podle architektů a památkářů je koncepce, jak by měly zahrádky v historickém centru vypadat, velmi důležitá. "Umístění zahrádek, způsob provedení a použití materiálů do velké míry určují kvalitu prostředí, na které jsou z hlediska památkové péče kladeny značné nároky," je přesvědčena Jana Křenková z útvaru hlavního architekta.

O manuálu nyní bude jednat rada města, schválit by ho chtěla ještě letos na jaře. "Vzhledem k povolovacím procesům je však zřejmé, že situace neumožní ve větším množství zahrádky v souladu s manuálem měnit už v této letní sezoně,“ dodal primátor.

Olomouc odpustí restauratérům poplatky za předzahrádky

Olomoucká radnice chce provozovatelům restaurací kvůli dopadům pandemie koronaviru na jejich podnikání do poloviny letošního roku odpustit poplatky za předzahrádky. Návrh už schválila městská rada a ještě ho příští týden projedná zastupitelstvo....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky předzahrádky, pravidla, vzhled, umístění, manuál, historické centrum, magistrát, Olomouc, historické jádro města, předzahrádka, architekt, Evropa, Česko, Markéta Záleská, Miroslav Žbánek, ODS, ANO 2011

Olomouc chce nastavit pravidla, jak by měly v historické centru vypadat předzahrádky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.