Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Vědecká knihovna Olomouc chystá unikátní výstavu. Připomene historii Červeného kostela

Staré pohlednice či fotografie Červeného kostela na třídě Svobody můžou posloužit Vědecké knihovně Olomouc. Ta chystá jejich unikátní výstavu, která připomene jeho historii. Lidé mohou posílat snímky do konce června.

Snímky i pohlednice mohou lidé posílat do konce června. „Fotografie samozřejmě po využití vrátíme majitelům zpět,“ vysvětlila členka marketingového týmu knihovny Michaela Heloňová. Fotografie lze zaslat poštou na adresu Bezručova 2, Olomouc, e-mailem do schránky propagace@vkol.cz nebo donést osobně do knihovny.

Základní kámen Červeného kostela byl položen 16. května roku 1901 a stavba byla dokončena o rok později. Kostel v dnešním centru Olomouce původně sloužil pouze německým evangelíkům, ti čeští jej převzali po druhé světové válce.

Od začátku šedesátých let sloužil kostel jako sklad knih pro sousední Univerzitní knihovnu. Tento účel ale nikdy dobře neplnil a v roce 2019 byly knihy přesunuty do nového depozitáře v Olomouci-Hejčíně.

Aby kostel nezůstal nevyužitý, byla v roce 2017 zpracována studie na jeho přestavbu, kterou dělníci v současné době dokončují. „Olomoucký kraj do přestavby kostela investoval značné finanční prostředky. Na oplátku získají lidé moderně řešené prostory, které nabídnou zázemí nejen čtenářům, ale i pořadatelům kulturních a společenských akcí,“ uvedl v tiskové zprávě krajský radní pro oblast kultury Jan Žůrek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vědecká knihovna Olomouc

Štítky Vědecká knihovna Olomouc, Univerzitní knihovna, Červený kostel, třída Svobody, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědecká knihovna Olomouc chystá unikátní výstavu. Připomene historii Červeného kostela  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.