Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: Studenti z Olomouce chtějí postižené vzít na vodu či na ferraty do Alp. Na pokrytí expedice založili sbírku

Do rakouských a italských Alp na cyklistiku, turistiku, sjíždění řeky a dokonce i na ferraty pojede desítka lidí se zdravotním postižením. Chtějí je tam vzít studenti Fakulty tělesné kultury olomoucké univerzity, kteří i letos pořádají výjimečnou akci s názvem Expedice PřesBar. Na pokrytí nákladů nyní založili sbírku.

Mottem letošního ročníku expedice je Alpský trojúhelník. Ve druhé polovině června jsou v plánu dvě místa v Rakousku a jedno v Itálii v oblasti Villachu, Toblachu a Schladmingu. Ubytovaní je v kempech a na programu je cyklistika, turistika, ferraty a sjíždění řeky.

"První dva dny máme plánu strávit u jezera Ossiachersee, kde proběhne cyklistický výlet kolem řeky Drávy a turistika na naučné stezce. Další dva dny strávíme v okolí Toblachu, konkrétně v oblasti Auronzo di Cadore, kde pro naše hosty plánujeme několik variant cyklistiky. Poslední část expedice budeme realizovat v oblasti Schladmingu. Tam máme v plánu sjíždět část řeky Enns a také připravujeme pro naše hosty cyklistický a turistický výlet a ferraty," uvedla jedna ze studentek magisterského oboru zaměřeného na aplikované pohybové aktivity Jana Hrubá.

Všechny plánované aktivity je nutné modifikovat pro osoby s postižením. "Nejvýraznější modifikace jsou u osob s tělesným a zrakovým postižením. Při cyklistice využíváme pro naše hosty s tělesným postižením handbike, což je kolo poháněné rukama. U hostů se zrakovým postižením zase používáme tandemové kolo," popisuje členka organizačního týmu Hrubá.

Studentka rozluštila tajemství obrazu. Vlastivědné muzeum o něm připravilo výstavu

Studentka oboru restaurování a konzervace uměleckých děl z Pardubické univerzity dokázala odhalit autora i skutečnou identitu dívky na obraze. Její práce tak pomohla odhalit další část historie rodiny vídeňského malíře Josefa Kesslera, který se...

Velká specifika jsou pak u vodní turistiky. "Pro hosty s tělesným postižením používáme speciální sedačky do lodí, které jedincům s tělesným postižením umožní stabilitu při pádlování. Někteří z nich pro držení pádla využívají také úchopové rukavice," vysvětluje.

Studenti ovšem v Alpách plánují i ferraty. "Na lezení půjdou osoby se zrakovým postižením, kdy jim studenti budou popisovat cestu a celkově číst terén. I pro hosty s tělesným postižením máme připravené místo vhodné pro lezení, kdy jedince s tělesným postižením oblečeme do horolezeckého úvazku a pomocí lana s jištěním mu poskytneme zážitek z lezení," objasňuje Hrubá.

Na letošní dvanáctý ročník pojeden přibližně desítka osob se zdravotním postižením, na expedici nyní studenti shání prostředky ve sbírce na platformě Donio"Chceme našim hostům s postižením umožnit zažít něco dosud nepoznaného, vystoupit z komfortní zóny, posunout hranice a vést aktivní život," přeje si Jana Hrubá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Jana Hrubá

Štítky student, postižení, ferraty, expedice, Alpy, cyklistika, Olomouc, lezení, turismus, Toblach, Schladming, Rakousko, Itálie, Villach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Studenti z Olomouce chtějí postižené vzít na vodu či na ferraty do Alp. Na pokrytí expedice založili sbírku  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.