Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Nebe nad Bouzovem bude patřit pestrobarevným horkovzdušným balónům

Rekordní počet vzduchoplavců v balonech pokryje v druhé polovině srpna nebe nad hradem Bouzov na Olomoucku. Na akci Balony nad hradem jich letos dorazí celkem 30. České vzduchoplavce doprovodí běhe letu i kolegové ze zahraničí. Kromě Bouzovska budou brázdit také nebe nad historickou částí Olomouce. Pestrobarevná podívaná nad věžemi zdejších kostelů se odehraje v pátek 18. srpna vpodvečer, řekl organizátor fiesty Svatopluk Kuča.

„Letos jde již o 17. ročník balónové fiesty Balony nad hradem Bouzov, podruhé budeme létat také nad Olomoucí. Balónů máme letos 30, za ty roky jsme takový počet dosud neměli. Měli bychom mít tady dvě posádky z Maďarska, ale i ze Slovenska. Hlavně si přejeme, aby nám vyšlo pěkné počasí," uvedl Svatopluk Kuča.

Vzduchoplavci budou brázdit během fiesty nebe nad dvěma oblastmi. U hradu Bouzova budou k vidění od pátku 18. srpna po celý následující víkend. Nad tamní kopcovitou krajinou se budou vznášet ve svých koších pod horkovzdušnými balony již v pátek časně ráno. Čeká je přitom tradiční hon na lišku, kdy ostatní balonáři stíhají první balón, jehož posádka po cestě nastraží pro ostatní na zemi kříž. Vzduchoplavci se jej poté snaží speciálně zatíženými stuhami z nebe co nejblíže zasáhnout. Kvůli honu přitom podnikají piloti na nebi i vzdušné manévry.

Pestrobarevná podívaná čeká i obyvatele a návštěvníky Olomouce, kam se vzduchoplavci přesunou v pátek vpodvečer kolem 18:00. Loni startovali na louce u BEA Centra. Letos se posunuli ještě o kousek blíž k centru, vznášet k nebi se hodlají od obchodního centra Šantovka. K nebi by se mělo vznést postupně všech 30 balónů. Organizátoři mají připravenu i záložní variantu pro případ, že vzletu balónů nebude přát počasí.

Podle pořadatelů mají obě dvě lokality z pohledu ptačí perspektivy své kouzlo. „Hrad Bouzov, dominanta krajiny, je kouzelný. Stejně tak má své kouzlo i let přes historické centrum Olomouce. Vybrali jsme z regionu dvě nejkrásnější místa," podotkl Kuča. Balonáři se poté vrátí zpět na Bouzov, k vidění tam budou po celý víkend. Balonovou fiestu doprovodí modeláři, hudební skupiny, soutěže pro děti, ale i divadlo, večerní svícení balonů či ohňostroj.

Balonová fiesta nad Bouzovem má dlouholetou tradici, každoročně si ji nenechá ujít až 10.000 lidí. Co do počtu balonů se jedná o jednu z největších akcí v republice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Hrad Bouzov, Olomouc, Olomoucký kraj, Maďarsko, Slovensko, horkovzdušný balon, Šantovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebe nad Bouzovem bude patřit pestrobarevným horkovzdušným balónům  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.