Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Sluneční dům Sluňákov slaví deset let. V sobotu proběhne v Horce nad Moravou speciální program

Jediný dům v Olomouckém kraji se může pyšnit Národní cenou za architekturu (Grand prix architektů). Před deseti lety ji získal dům přikrytý zemí určený pro Sluňákov – centrum ekologických aktivit města Olomouc. Poslední srpnovou sobotu proběhnou v Horce nad Moravou oslavy deseti let od zahájení jeho provozu.

„Dospělým lidem nabídneme velmi bohatý a doufám atraktivní program, který jim ukáže nejen dům, ale i areál s uměleckou galerií v jeho okolí. Program je určen všem, kteří si již toto místo oblíbili a navštěvují ho, ale i těm, kteří u nás ještě nebyli. Zdarma si lidé mohou prohlédnout nejen dům, ale i unikátní prostory Rajské zahrady Františka Skály a Sluneční hory Miloše Šejna“ říká ředitel Sluňákova Michal Bartoš.

Stavbu po celou dobu provází velký zájem lidí, kteří na ní obdivují propojení ekologie s elegancí. Realizace stavby byla umožněna díky investici Statutárního města Olomouce a dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Hlavní program dne oslav začíná ve vstupní hale od 16:30 hodin. Lidé mohou společně s architekty projít celý dům a prohlédnout si fotografie z umělecké dílny Vladimíra Janka (DDM Olomouc), které vznikly letos, a zachytily živelnou přírodu v okolí domu. Dům architekti (Projektil) zapojili do okolní přírody tak dokonale, že se v krajině ztrácí a tím pádem ji nijak neruší. Stavební řešení domu využívá principů solární architektury, velké tloušťky tepelných izolací a řízeného větrání se zpětným získáváním tepla. Díky těmto opatřením dochází k ročním úsporám zhruba 180 000 korun v případě porovnání s klasickým řešením vytápění běžného domu. Po prohlídce domu Projektil architekti představí i svou další tvorbu, která patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás v moderní architektuře vzniká.

V rámci doprovodného programu bude možné v dopoledních hodinách navštívit čističku odpadních vod a vodní elektrárnu v Horce nad Moravou.

Po obědě je možnost nahlédnout do prostor Rajské zahrady a Sluneční hory (od 13:00), ale také se projít celým areálem Domu přírody a procházku oživit shlédnutím uměleckého představení (14:30) v rámci sympózia Bohemiae Rosa. Tento projekt vznikl v roce 1992 a jeho duší jsou autor Sluneční hory Miloš Šejn a tanečník a choreograf Frank van de Ven, který byl téměř deset let součástí japonského tanečního souboru Min Tanaky. Společně s umělci z různých koutů světa doslova všemi smysly a tancem ochutnávají silná místa v nádherné české krajině. V letošním roce oživí své umění prožitky v Horce nad Moravou. Jejich imaginaci rozvíří svět mokřadů Litovelského Pomoraví. Po celý den bude v areálu společně s nimi přítomen archeolog Filip Šrámek, který představí v plném provozu na místě vystavěné historické pece na chléb a bronz. Od 15:30 je naplánován jeho hlavní vstup s ochutnávkou v peci upečeného chleba a ukázkou vytavených bronzových předmětů.

Oslavy vyvrcholí od 20 hodin koncertem šansony prodchnuté tvorby skupiny Annešanté v Rajské zahradě. Prostor Rajské zahrady také využije jako inspiraci pro svůj jazzově a experimentálně naladěný trombón německý hudebník Günter Heinz.

Veřejnosti je tato nabídka poskytnuta díky dvěma projektům spolufinancovaným Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Více o programu se dozvíte na stránkách www.slunakov.cz

Tisková zpráva

Štítky dům, Horka nad Moravou, Olomouc, Olomoucký kraj, Sluňákov, Grand Prix architektů, příroda, architekt, Státní fond životního prostředí, František Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sluneční dům Sluňákov slaví deset let. V sobotu proběhne v Horce nad Moravou speciální program  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.