Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Moravský Beroun dostal půlmilionovou pokutu za neoprávněný odběr vody

Pokutu 522.000 korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) radnici v Moravském Berouně na Olomoucku za nelegální odběr podzemních vod. Město zhruba měsíc bez povolení odebíralo podzemní vody a používalo ji k zásobování občanů pitnou vodou, čímž porušilo vodní zákon, řekl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci Radek Pallós. Moravský Beroun se proti pokutě neodvolal a sankce nabyla právní moci.

Povolení k odběru podzemní vody Moravskému Berounu podle Pallóse vypršelo loni 1. ledna a poté ji město do konce ledna odebíralo nelegálně. „Právě 31. ledna 2017 jsme zahájili kontrolu a zjistili, že město bez povolení odebralo 20.873 metrů krychlových podzemních vod," uvedl. Při stanovení výše sankce použili inspektoři nejnižší sazbu podle vodního zákona, tedy 25 korun za každý metr krychlový nedovoleně odebraných podzemních vod.

Radnice podle Pallóse požádala vodoprávní úřad Šternberk o vydání nového povolení pro odběr podzemních vod a nyní ji odebírá v souladu s předpisy. „Vodní zákon stanoví zcela jednoznačně povinnost mít k odběru a k jakémukoliv jinému použití podzemních vod platné povolení a respektovat podmínky, za kterých je možno s vodami nakládat. Odběratelé by tedy ve vlastním zájmu měli pečlivě sledovat, zda jim povolení pro odběr nekončí, a před vypršením včas zažádat vodoprávní úřad o nové," podotkl Pallós.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Moravský Beroun, podzemní voda, Česká inspekce životního prostředí, Olomouc, Olomoucký kraj, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravský Beroun dostal půlmilionovou pokutu za neoprávněný odběr vody  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.