Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Pokud SEFO nezačneme stavět co nejdřív, ztratíme prestiž, řekl ředitel muzea Michal Soukup

Pokud se v dohledné době nezačne s budováním dlouho plánovaného projektu Středoevropského fóra (SEFO) v Olomouci, což má být expozice výtvarného umění střední Evropy, hrozí olomouckému Muzeu umění ztráta zahraniční prestiže. Uvedl to ředitel muzea Michal Soukup na setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Olomouci. Vybudování fóra za 543 milionů korun se plánuje přes deset let. Muzeum už dvakrát neuspělo s žádostí o evropské dotace, teď spoléhá na peníze od státu. Letos byl projekt zařazen do Programu péče o kulturní dědictví.

Projekt SEFO stvrdili podpisem v roce 2008 v Olomouci zástupci zemí visegrádské skupiny. V architektonicky odvážné budově měla být vystavena moderní díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů, součástí muzea mělo být i mezinárodní badatelské centrum. Premiér dnes projekt označil za jedinečný a uvedl, že jej vláda chce podpořit. „Požádal jsem ředitele, aby řekl potřebu peněz. Projekt zařadíme tam, kde je i (pražská) Invalidovna. Je určitě důležitý, beru si ho za své," řekl Babiš.

Podle tvůrců projektu je to jeden z nejambicióznějších poválečných projektů českého muzejnictví. Návrh budovy SEFO ale v době vzniku kvůli svému futuristickému vzezření rozdělil olomouckou veřejnost. Nový centrální depozitář má pojmout až 200.000 uměleckých děl. Muzeum umění vlastní v současné době 90.860 sbírkových předmětů s tržní hodnotou zhruba dvě miliardy korun.

Poukázal i na to, že na funkci ministra kultury je do příští vlády navržen za ČSSD současný olomoucký primátor Antonín Staněk. „Má tam jasný pozitivní střet zájmu. Určitě to bude hlídat a já mu budu pomáhat," doplnil Babiš.

Podle ředitele Muzea umění Soukupa je v případě odkládání projektu nejbolestivější hrozba ztráty mezinárodní prestiže. „Projekt je za dobu deseti let známý minimálně ve střední Evropě, řada sbírkových předmětů byla doplněna o dary umělců s tím, že budou vystaveny ve Středoevropském fóru. Ta prestiž je pro nás důležitá," řekl. Odkládání stavby podle něj také komplikuje činnost muzea. „Máme depozitáře plné a nemáme, kam dávat sbírky, nemůžeme je zpracovávat, bezpečně fotit, zvát badatele," uvedl. Muzeum za posledních deset let zakoupilo předměty za sto milionů korun a má je dosud v depozitáři.

„Celou dobu čekáme na to, až se projekt zafinancuje. Ve dvou případech, v roce 2011 a poté v roce 2016, jsme se pokoušeli získat finanční prostředky z Evropské unie, což se nepodařilo. V roce 2016 se rozhodlo, že jediná možnost, jak ho zafinancovat, je státní rozpočet, jsme státní instituce," dodal Soukup.

 

Autoři | Foto MuO

Štítky architektura, centrum, muzeum, SEFO, Olomouc, projekt, Andrej Babiš, Muzeum umění Olomouc, střední Evropa, ANO 2011, Evropská unie, Antonín Staněk, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud SEFO nezačneme stavět co nejdřív, ztratíme prestiž, řekl ředitel muzea Michal Soukup  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.