Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

FOTO: Sedm požárů během jednoho dne. Hořel přístřešek, les, odpad nebo tráva u popelnic

Během čtvrtka 5. července zasahovali hasiči hned u sedmi požárů. Zasahovali u požáru borovic v lese u Přemyslovic, u zahoření odpadu v Držovicích a v Července u Litovle, u požáru stromů ve Veselíčku na Přerovsku, u požáru trámu v poli v Lipníku nad Bečvou, u požáru trávy v Popovicích u Přerova a u zahoření odpadu a trávy u popelnic v Náměšti na Hané.

Vydanou výstrahu na vysoké teploty platnou od čtvrtečního poledne s hrozícím nebezpečím vzniku požáru dokreslily výjezdy profesionálních a dobrovolných jednotek v Olomouckém kraji. Během dne tak hasiči zasahovali na sedmi místech.

Požár borovic v lese u Přemyslovic

K první události vyrazily jednotky z řad profesionálů přesněji Prostějov a Konice do Přemyslovic.  Oznámení o požáru převzala linka tísňového volání krátce po desáté hodině dopolední. Nad pilou v lese byl pozorován hustý černý kouř. Operační středisko své jednotky posílilo o dobrovolné hasiče Přemyslovice a Ptení.

Hasiči průzkumem potvrdili zahoření v lese na ploše zhruba 100x150 metrů a to menších borovic. Po zhruba půl druhé hodině se jim podařilo požár lokalizovat. V navazujícím čase pokračovali v postupném procházení, dohašování menších ohnisek a důkladném prolévání vodou. Zásobování dostatečným množstvím vody bylo vyřešeno cisternami kyvadlově. V místě byl nařízen dohled po dobu 8 hodin.

Zahoření odpadu v Držovicích

Obdobný scénář z tísňového hovoru představoval i druhý oznámený požár na linku tísňového volání  v 10:12 hod. Dle informací vycházel černý dým poblíž haly v Držovicích. Operační středisko k pomoci vyslalo tři jednotky. Profesionální hasiče ze stanice v Prostějově posílili dobrovolní hasiči Prostějov-Vrahovice a místní Držovice. Jednotky na místě zjistily zahoření po pálení odpadu, po několika minutách se jim požár podařilo lokalizovat a vzápětí také likvidovat, vše se zde obešlo bez škod.

Požár stromů ve Veselíčku

Třetí z výčtu požárů likvidovali hasiči ve Veselíčku na Přerovsku. Dle oznámení na TCTV linky 112 (telefonické centrum tísňového volání) v 10:21 hod došlo v místě k zahoření na ploše zhruba pěti metrů a to stromů, pařezů a jehličí. K události ihned vyrazila jednotka Staměřice a také profesionální hasiči z nedaleké stanice v Lipníku nad Bečvou. Po dojezdu byla upřesněna plocha zahoření rozlohy zhruba 10x5 metrů.  Hasičům se požár velmi rychle podařilo lokalizovat i likvidovat.

Požár trámu v poli v Lipníku nad Bečvou

V pořadí čtvrtý požár řešili hasiči  krátce před polednem v Lipníku nad Bečvou. Dle oznámení došlo k zahoření trámů a okolí poblíž místní chmelnice, pro místně znalé naproti tamní plynové stanici. K místu vyrazila profesionální i dobrovolná jednotka z Lipníku nad Bečvou. Na místě došlo k požáru trámu v poli malého rozsahu. I tento požár nebyl nikterak náročný na čas a po několika minutách byl zcela uhašen a hasiči se mohli vrátit zpět na své základny.

Zahoření odpadu v Července

Pátý z výčtu událostí v podobě požáru řešili hasiči v Července na Olomoucku.  Zde dle prvotních informací mělo dojít k zahoření dřevěného přístřešku s následným rozšířením na okolní trávu a částečně i obilí. K požáru operační středisko vyslalo profesionální jednotky ze stanice v Litovli a Uničov a také dobrovolné hasiče Tři Dvory a Červenka. Jednotky likvidovaly zahoření odpadu beze škody. Podobně jako u předchozích událostí v kraji, ani tento požár nebyl časově nikterak náročný a hasiči po chvíli plochu zahoření lokalizovali, důkladně prolili vodou a po několika minutách celkově požár zlikvidovali.

Požár trávy v Popovicích

Šestým čtvrtečním požárem se do statistik s časem přesných 15:00 hod zapsal požár trávy v prvotním odhadu na ploše 10x10 metrů v Popovicích u Přerova. K místu vyjely z požární stanice Přerov tři posádky cisternových vozidel za posílení drážními kolegy (HZSp SŽDC) a dobrovolných hasičů z Přerova. V době zahájení zásahu došlo k rozhoření na louce poblíž lesa na plochu asi 70x70 metrů. Hasiči k lokalizaci a likvidaci využili čtyř vysokotlakých hasebních proudů. K zahoření došlo od pálení klestu.

Foto HZSOL

Štítky požár, hasiči, Olomoucko, Prostějovsko, Přerovsko, odpad, tráva, Lipník nad Bečvou, Přerov, Držovice, Přemyslovice, Červenka, Veselíčko, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Sedm požárů během jednoho dne. Hořel přístřešek, les, odpad nebo tráva u popelnic  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.