Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Vojenská nemocnice Olomouc jde s dobou, do modernizace investovala v posledních letech desítky milionů

Několik desítek milionů korun investovala v posledních letech do modernizace svého vybavení Vojenská nemocnice v Olomouci (VN Olomouc), která si v regionu i po boku Fakultní nemocnice Olomouc drží významné postavení v oblasti poskytování zdravotní péče civilistům a příslušníkům české armády. VN Olomouc ročně vyšetří několik desítek tisíc pacientů a tisíce dalších hospitalizuje.

Například v roce 2016 Vojenská nemocnice Olomouc zprovoznila nový CT přístroj, díky kterému je vyšetření pacientů šetrnější a kratší. Moderní detektor zároveň umožnil přesnější vyšetření u pohyblivých orgánů. Na nákup přístroje ministerstvo obrany přispělo bezmála 33 miliony korun.

Na přelomu let 2016 a 2017 pak byl ve VN Olomouc dokončen dlouho připravovaný projekt výstavby nového oddělení intenzivní péče o dlouhodobě nemocné děti, které disponuje 14 lůžky a je jediné svého druhu v Česku. Speciální oddělení stálo celkem 85 milionů korun.

„Vojenští zdravotníci jsou v rámci nasazení v krizových oblastech stále více konfrontováni s potřebou ošetřovat dětské pacienty, a získané zkušenosti z jednotky intenzivní péče pro děti jim proto umožní lepší osvojení této problematiky," uvedl ředitel VN Olomouc Martin Svoboda.

V loňském roce VN Olomouc rozšířila spektrum svých vyšetřovacích metod o pracoviště magnetické rezonance. Nový přístroj zkrátil pacientům z Olomouce a okolí čekací doby na toto lékařské vyšetření.

VN Olomouc uspěla v anketě Nejlepší nemocnice 2017, kterou pravidelně pořádá společnost HCI. „V celkovém hodnocení nemocnic v celé republice zaujala třetí místo, když druhá byla Ústřední vojenská nemocnice Praha a vítězem nemocnice v Písku," uvedlo vedení VN Olomouc

Ze statistik vyplývá, že ve VN Olomouc bývá ročně hospitalizováno zhruba 7000 pacientů a dalších 36.000 lidí vojenští lékaři vyšetří ve svých ambulancích. Někteří pacienti chodí do ambulanci během roku opakovaně, takže celkový počet návštěv u lékařů VN Olomouc se pohybuje kolem 60.000.

VN Olomouc byla založena v roce 1748 a je nejstarší vojenskou nemocnicí na území bývalého Československa. Zdravotnické zařízení, které sídlí v objektu národní kulturní památky Klášterní Hradisko, je příspěvkovou organizací ministerstva obrany a disponuje zhruba 270 lůžky.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky Vojenská nemonice, Olomouc, modernizace, pacient, Vojenská nemocnice Olomouc, Armáda České republiky, Fakultní nemocnice Olomouc, Ministerstvo obrany České republiky, nemocnice, Česko, Martin Svoboda, Ústřední vojenská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenská nemocnice Olomouc jde s dobou, do modernizace investovala v posledních letech desítky milionů  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.