Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Hranicích bude socha Tomáše Garrigua Masaryka. Na její podobu je vypsaná soutěž

Jedno z náměstí v Hranicích na Přerovsku by měla v nejbližší době zdobit socha Tomáše Garrigua Masaryka. Radnice tento týden vypsala architektonicko - výtvarnou soutěž, cenu díla odhaduje až na 3,5 milionu korun. Masaryk navštívil město dvakrát, o obnovení jeho památníku se město pokouší od 90. let, informoval mluvčí radnice Petr Bakovský. Socha by měla stát v městské památkové zóně před základní uměleckou školou na Školním náměstí.

„Dílo je chápáno jako pocta T. G. Masarykovi, československému státníkovi, filozofovi, pedagogovi a prvnímu prezidentovi Československé republiky," stojí v podmínkách soutěže. Umělecké dílo by podle představ města mělo odolat času, pojetí a kompoziční začlenění nechává radnice na autorech, stejně jako možnost, zda dílo bude ve figurativním či v abstraktním pojetí. Specifikována není ani jeho velikost. Město připravilo soutěž ve spolupráci s Českou komorou architektů, nezávislými členy poroty jsou děkan brněnské fakulty výtvarných umění Milan Houser, architekt Petr Janda a ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.

„Historie pokusů o stabilní připomínku osobnosti prvního československého prezidenta v Hranicích je poměrně bohatá. Tomáš Garrigue Masaryk město Hranice navštívil dvakrát, z toho jednou jako prezident v roce 1924," uvedl mluvčí radnice.

Po Masarykově smrti bylo na říjen 1938, k 20. výročí vzniku Československa, naplánováno odhalení jeho sochy právě na Školním náměstí. Socha byla zhotovena podle společného návrhu olomouckého sochaře Karla Lenharta a hranického výtvarníka Ladislava Vlodka. „Vzhledem k politickým událostem během podzimu 1938 však k instalaci nedošlo a socha byla za války zničena," uvedl Bakovský. Masarykův pomník pak byl na Školním náměstí odhalen o deset let později, 9. května 1948. Vytvořila jej už v roce 1927 sochařka Jelena Mandičová pro zakarpatský Užhorod. Socha stála na Školním náměstí do roku 1963 a znovu od května 1968 do října 1974, kdy byla definitivně odstraněna a zničena.

Město se pomník pokoušelo v 90. letech několikrát obnovit, což se nepodařilo. Kompromisem se nakonec stala Masarykova busta, která byla na popud Vojenského sdružení rehabilitovaných instalována v roce 2001 v prostorách Staré radnice. Podnětem k obnovení myšlenky stálého Masarykova pomníku ve městě bylo loňské sté výročí republiky a oprava ZUŠ Hranice, doplnil Bakovský.

Návrhy na podobu Masarykovy sochy mohou architekti a výtvarníci podávat do poloviny dubna. Po vyhlášení výsledků budou soutěžní návrhy představeny na výstavě. Termín postavení bude závislý na charakteru vybraného díla, dodali zástupci radnice.

Autoři | Foto mesto-hranice.cz

Štítky ČR, správa, výtvarné, T.G.Masaryk, Hranice, Tomáš Garrigue Masaryk, socha, soutěž, pomník, okres Přerov, Česká komora architektů, Československo, Petr Janda, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hranicích bude socha Tomáše Garrigua Masaryka. Na její podobu je vypsaná soutěž  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.