Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Nové a moderní oddělení hlídkové služby v Přerově má za sebou první měsíce provozu

Jsou to dva měsíce od otevření nového oddělení hlídkové služby Policie ČR na přerovském vlakovém nádraží. Moderní policejní stanice v historické budově nádraží stále přijímá nové policisty. Slouží zde policisté tzv. prvosledových hlídek. Nástup na toto oddělení je ideálním startem policejní kariéry, protože služba je tady různorodá a adrenalinová a noví policisté zde rychle získají zkušenosti ze zákroků a zásahů.

Policisté z oddělení hlídkové služby jsou vycvičeni na zásah při útoku aktivního střelce. „Na tyto situace jsme vyškoleni a vybaveni. Používáme samopaly, zastavovací pásy nebo různá páčidla, což kolegové z obvodních oddělení nemají,“ popisuje podpraporčík Ladislav Mišun z prvosledové hlídky. „Řídíme nová služební vozidla s ochranným rámem, pomocí něho můžeme např. násilně zastavit ujíždějící vozidlo pachatele.“

Oddělení hlídkové služby v září 2020 vzniklo v Přerově i Prostějově. V Šumperku obdobné oddělení funguje už několik let a v Olomouci prvosledové hlídky slouží na pohotovostním a eskortním oddělení. Na všech těchto útvarech jsou volná služební místa, na která mohou nastupovat noví policisté.

Jezdí prostě všude tam, kde se něco děje a kde je třeba rychle a rázně zasáhnout. Často jsou to různé rvačky, napadení, pokusy o sebevraždu, ale i manželské hádky, požáry nebo dopravní nehody, u kterých je ohrožen život osob. Vozí s sebou například i defibrilátor, kterým mohou obnovit srdeční činnost zraněného nebo nemocného. „Pokud mám zmínit nějaký zajímavý zásah z poslední doby, tak je to požár v Předmostí na Teličkově ulici, kde jsme v součinnosti s ostatními policisty evakuovali obyvatele hořícího bytu včetně domácích mazlíčků,“ doplňuje Mišun.

Policie novým policistům nabízí jistotu místa i platu, v Jeseníkách navíc i bydlení

Policie České republiky přijímá na obvodní oddělení v jesenickém okrese nové kolegy. Vedle obvodních oddělení v Jeseníku, Žulové nebo Zlatých Horách letos došlo k otevření policejní stanice v Javorníku. Noví policisté mohou počítat nejen se...

„Služba u prvosledové hlídky je mnohem akčnější a zajímavější,“ říká nadstrážmistr Marek Tkadlčík z nového přerovského oddělení, který v přímém výkonu slouží od února 2020. „Od dětství se mi policejní práce líbila, baví mě a dělám ji proto, abych mohl pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují.“ A rychlost pomoci je hodně důležitá. Policisté často jezdí na “majáky”, aby zabránili spáchání trestného činu nebo zadrželi pachatele nebo dokonce zachránili lidský život. Když jste napadeni a zavoláte na linku 158, je to často prvosledová hlídka, která jako první přijede na místo události a zasáhne.

Tyto zásahy ale nejsou jedinou náplní činnosti prvosledové hlídky. „Co se týče klasické hlídkové činnosti, naše zájmová oblast je především přerovské nádraží. Dohlížíme nad veřejným pořádkem, kontrolujeme osoby a vozidla, jestli nejsou v pátrání,“ říká Mišun. Při současných protipandemických opatřeních kontrolují i jejich dodržování. „Je to důležité, proto se na tuto problematiku zaměřujeme. Kontrolujeme dodržování nasazených roušek, pití alkoholu na veřejnosti a nyní také dodržování zákazu nočního vycházení,“ dodává.

Policie České republiky je jeden z největších zaměstnavatelů v České republice. Poskytuje spoustu jistot a benefitů. Jistotu platu a místa, náborový příspěvek 75 tisíc korun, plat v plné výši v době pracovní neschopnosti kratší než 30 kalendářních dnů, plat v plné výši v době ošetřování dítěte mladšího 10 let, šest týdnů dovolené, fond pracovní doby jen 37,5 hodiny týdně atd.

Moderní služebna v historické budově nádraží hledá nové policisty

Podle podpraporčíka Ladislava Mišuna jeho nové působiště více připomíná domovské prostředí. Nově otevřené oddělení hlídkové služby totiž sídlí v historické budově přerovského nádraží a je zcela nově vybaveno, za což jsou policisté, kteří zde pracují, velice rádi. „Je tady všechno nové, máme tady nová auta, počítače, dvě kuchyně, kávovar nebo místnost s velkou televizi, kde probíhají instruktáže,“ říká Mišun.  Oceňuje, že na oddělení mají i pračku a sušičku: „Nemusíme si to zablácené oblečení nosit domů a vypereme to všechno na stanici.“ Toto jistě ocení i manželky a přítelkyně zde pracujících policistů.

„Hlavním tématem práce u policie je spolupráce a týmovost. Řada životních zkušeností během služby vede k navázání životních přátelství s kolegy. Ta často přesahují rámec práce a kolegové a jejich rodiny se spolu často setkávají i mimo službu,“ zdůraznil přátelské prostředí u policie vedoucí nově otevřeného oddělení Martin Ličman. Policie České republiky se o své členy a jejich rodiny stará. V celé republice je už víc než 43 tisíc policistů a policistek, kteří se navzájem podporují a pomáhají si. Ve službě i mimo službu. Víte, že když se policista ocitne v nouzi anebo potřebuje radu a pomoc, ať už pracovně nebo soukromě, může se v kterémkoliv jiném městě v republice bez obav obrátit na své kolegy, i když se osobně neznají?

Policie ČR zvyšuje početní stavy policistů a policistek v celém Olomouckém kraji

Nově nastupující získávají náborový příspěvek ve výši 75 tisíc korun, plat po nástupu do výkonu služby 31 tisíc korun plus příplatky, po 3 letech až 36 tisíc korun, pravidelné navyšování platu, a spoustu dalších benefitů včetně nároku na odchodné a výsluhový příspěvek po odsloužených letech. Průměrný plat policistů a policistek v Olomouckém kraji v roce 2018 činil 41 433 korun, za rok 2019 to bylo už 44 738 korun. Další informace na nabor.policie.cz

Chcete pracovat u Policie České republiky? Stačí vyplnit krátký formulář:

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Přerov, nádraží, policie, bezpečnost, hlídka, oddělení, nábor, práce, zaměstnání, příležitost, nabídka, policista, historická budova, Policie České republiky, Česko, Olomoucký kraj, Prostějov, Šumperk, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové a moderní oddělení hlídkové služby v Přerově má za sebou první měsíce provozu  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.