Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Helfštýnská pouť přilákala tisíce lidí. Děti si odnesly suvenýry i zážitky

Hrad Helfštýn patřil od soboty do úterý Helfštýnské pouti, která přilákala tisíce lidí. Na nádvoří hradu nechybělo historické tržiště, kováři, řezbáři a hrnčíři. Fotoreport z akce vám přináší Olomoucká Drbna.

Velký zájem měli návštěvníci o dobové dílny. Mohli si vyzkoušet střelbu na terč z pistole nebo psaní brkem a bambusovým dřívkem. „V pohádkách ukazují, že je snadné s brkem psát, opak je ale pravdou. Stačí jedna malá chyba a pokazilo by se celé dílo. Jednodušším způsobem bylo bambusové dřívko, ale bambus se k nám nedovážel, takže bylo složitější ho sehnat,“ popsala redakci výtvarnice dílny.

Z vedlejší dílny se ozývalo kování, které přitáhlo pozornost lidí. Na dalším stanovišti si mohli návštěvníci vyrobit vlastní nádobí na hrnčířském kruhu nebo se projet na dřevěném kolotoči. Některé děti se v dílnách trochu ostýchaly, jiné byly zvědavé a chtěly si vše vyzkoušet. Součástí poutě bylo i dobové tržiště. Stánkaři některé výrobky vytvářeli přímo před lidmi. „Když to jde dobře, jedna miska mi zabere tři až čtyři hodiny. Vyřezávám ji z lípového dřeva,“ konstatoval řezbář.

Kompletní fotogalerii z akce naleznete níže.

 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky hrad, Helfštýn, dílny, stánky, pouť, dílna, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helfštýnská pouť přilákala tisíce lidí. Děti si odnesly suvenýry i zážitky  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.