Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na deset let jasno. Hromadnou dopravu v Přerově bude po další dekádu zajišťovat Arriva

Městskou autobusovou dopravu v Přerově bude od ledna příštího roku deset let zajišťovat společnost Arriva Morava, která zvítězila v tendru radnice. Město firmě Arriva Morava za provoz MHD do roku 2027 zaplatí zhruba 526 milionů korun, sdělila mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. S provozováním MHD měl Přerov v předchozích letech problémy, dopravu nyní provizorně zajišťuje právě Arriva Morava.

Radnice hodnotu zakázky bez DPH původně odhadla na 532 milionů korun Hlavními kritérii veřejné zakázky na desetileté provozování MHD v Přerově byla podle informací z věstníku nabídková cena. Posuzováno bylo také například průměrné stáří vozového parku či to, zda jsou nabízené autobusy nízkopodlažní.

Tendru se kromě společnosti Arriva Morava zúčastnila ještě firma Krodos Bus z Kroměříže. Zatímco Arriva Morava nabídla cenu 526 milionů korun, tak společnost Krodos Bus se o zakázku ucházela s cenou 414 milionů korun, avšak neuspěla. „Do výběrového řízení se přihlásily dvě firmy. Jedna byla vyloučena, protože nesplnila zadávací podmínky," odpověděla Chalupová, proč byla nakonec vybrána společnost Arriva.

Společnost Arriva Morava podle Chalupové v příštích deseti letech najezdí po Přerově ročně 818.500 kilometrů a bude mít k dispozici 22 autobusů, z toho tři záložní. „Vozy budou vybaveny elektrickým informačním panelem. Největší novinkou oproti předchozí praxi bude to, že autobusy placené městem začnou zajíždět i do místních částí Čekyně a Žeravice, které doposud dopravně obsluhují autobusy zajišťované Olomouckým krajem," uvedla Chalupová.

MHD ve městě provozuje od loňského února firma Arriva Morava, která vystřídala Dopravní a logistickou společnost. Původní dopravce, který měl autobusy provozovat do března 2024, měl totiž finanční problémy a nebyl schopen dopravu zajistit. Přišel kvůli tomu i o část pronajatých autobusů. Dopravní a logistická společnost Přerov zakázku vyhrála na konci roku 2012 kvůli nejvýhodnější nabídce. Dopravce tehdy nabídl městu cenu 136,8 milionu korun bez DPH. Nové vedení radnice pak cenu označilo za podhodnocenou, což se odrazilo na řadě právních sporů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Přerov, Arriva Morava, městská hromadná doprava, Lenka Chalupová, Arriva, KRODOS BUS a.s., Kroměříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na deset let jasno. Hromadnou dopravu v Přerově bude po další dekádu zajišťovat Arriva  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.