Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Na Helfštýn se chystají tisíce poutníků, již tradičně se tam koná Helfštýnská pouť

Hrad Helfštýn v Týně nad Bečvou na Přerovsku se chystá během nadcházejících svátků na tradiční Helfštýnskou pouť. Akci si každoročně nenechá ujít několik tisíc návštěvníků. Poutníci se mohou těšit na přehlídku řemeslníků, o chvíle rozjímání se postará ekumenická bohoslužba, řekl kastelán Jan Lauro. Akce se letos koná popáté.

Loni na pouť dorazily 4000 lidí. „Hned první ročník měl velký úspěch, takže rozhodování o tom, zda pokračovat, bylo poměrně snadné. Momenty spojené s exteriérovou bohoslužbou podtrhují sváteční atmosféru a přes poměrně vysokou návštěvnost se akce zpravidla nese v klidném duchu," uvedl kastelán Lauro.

Dvoudenní akce začne ve čtvrtek. Mimo běžně zpřístupněné hradní expozice ozdobí Helfštýn řemeslníci ze širokého okolí. Řemeslný jarmark vyroste na II. nádvoří a nabídne přehlídku rukodělné výroby, jako jsou výrobky z proutí, keramiky či kovu. „Tím, že na stáncích návštěvníci nenajdou nějaké obchodníky, kteří by jen přeprodávali zboží, ale řemeslníky a autory prezentovaných výrobků, si akce drží vysokou úroveň i v části věnované jarmarku," uvedl kastelán.

Na III. nádvoří v blízkosti historické kovárny se zase rozezní hradní kovadliny, při práci zde budou moci zájemci pozorovat umělecké kováře. V zábavní části programu vystoupí principál Studia Bez kliky se svou show o historii zbraní, děti potěší loutková divadla. Představí se také ekvilibrista Jan Hlavsa z Cirkusu LeVitare. Část akce se odehraje i nad helfštýnskými hradbami. Vrcholnou částí programu by totiž mělo být velké sokolnické představení. Součástí pouti je také venkovní ekumenická bohoslužba s přímluvami za mistry kováře.

Tradici pouti správa hradu založila se Studiem Bez kliky, které se na Helfštýně často pohybuje během celé sezony se svými divadelními, loutkovými, řemeslnými a výtvarnými dílnami. Pouť se zařadila do kulturního kalendáře hradu, který se přes značnou rozmanitost snaží vyvarovat prvoplánově komerčním projektům, dodal kastelán. Mezi mladší události sezonního programu hradu patří kromě Helfštýnské pouti například noční promítání na hradě či Knižní trhy, které návštěvníkům nabízejí pohled do současné knižní produkce malých nakladatelství.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky Helfštýn, pouť, Přerovsko, purkrabí, řemeslo, hrad, okres Přerov, Týn nad Bečvou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Helfštýn se chystají tisíce poutníků, již tradičně se tam koná Helfštýnská pouť  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.