Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Povodí Moravy chystá rekonstrukci Plumlovské přehrady za 31 milionů korun

Povodí Moravy příští rok zahájí další etapu rekonstrukce vodní nádrže Plumlov u Prostějova, která zajistí spolehlivý provoz tohoto vodního díla i v případě desetitisícileté povodně. Modernizace vodní nádrže Plumlov bude stát bezmála 31 milionů korun a zabere 1,5 roku. "Práce neovlivní průběh rekreační sezony na vodní nádrži ani funkce vodního díla," řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Stavební práce jsou naplánovány na bezpečnostním přelivu, vývaru a pravobřežním opevnění břehu. „Smyslem připravovaných opatření je bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po 80 letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zaslouží,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Rekonstrukce bude zahájena příští rok na jaře a potrvá do podzimu 2022. „Průběh prací jsme velmi pečlivě naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Nádrž nebudeme vypouštět,“ řekl Gargulák. Výraznější pokles hladiny o tři metry Povodí Moravy plánuje až po ukončení rekreační sezony na podzim 2021. Hladina bude takto snížena tři měsíce.

Hlavní funkcí vodního díla Plumlov je snižování povodňových průtoků a nadlepšování minimálních průtoků říčky Hloučela v období sucha. Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze v závěru roku 2009 vypuštěna a na podzim 2013 bylo po dokončení stavebních prací zahájeno její napouštění. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Díky investici se zlepšila kvalita vody v přehradě.

Autoři | Foto Facebook Plumlovská přehrada

Štítky ČR, rekreace, voda, stavby, Plumlov, Povodí Moravy (státní podnik), vodní nádrž, vodní dílo, Vodní nádrž Plumlov, přehrada, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Moravy chystá rekonstrukci Plumlovské přehrady za 31 milionů korun  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.