Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Kluk, který ulámal Dikobrazu ostny. Jan Tatarka z Mostkovic boduje na festivalech kresleného humoru

Charakteristické kreslené vtipy Jana Tatarky z Mostkovic na Prostějovsku zná snad každý. Humoristka třikrát po sobě bodoval na mezinárodním festivalu kresleného humoru, obdržel cenu diváků, bronz a letos i stříbro a nyní uvažuje o návratu ke kořenům. Chce obnovit kultovní komiks z devadesátých let Čolák a Doláč.

Jan Tatarka začínal s kresleným humorem ve svých třinácti letech. "Impulsem byly útržky z komiksů. Jako dítě mně fascinovaly komiksy v obalech žvýkaček Pedro. Naše generace si je pamatuje. Takže jsem začal malovat postavičky a pak jsem zjistil, že dokážu pobavit lidi tím, že postavičky dělají různé věci a lidé se tomu smějí," popisuje své začátky humorista.

První vtipy čmáral do školních sešitů, za což ho učitelé kárali. Dalo se toho však i využít. "Vtipy jsem maloval z druhé strany a většinou, když mě učitel pozval k tabuli, otočil sešit a bavil se vtipy. Já jsem měl v podstatě u tabule volno, učitel se řehtal a já jsem to i trochu zneužíval," vypráví.

Kresby začal Tatarka posílat do Dikobrazu, tehdejšího oblíbeného humoristického časopisu. Moc dobře však nepochodil. Jak má malovat, mu zprvu radila sekretářka, párkrát dokonce do redakce osobně zajel, ale zjistil, že šlo o uzavřenou partu, která o nové kreslíře neměla moc zájem.

Musel proto vytrvat až do Sametové revoluce v roce 1989, kdy se poměry radikálně změnily. Začal vycházet humoristický časopis Trnky-Brnky, kde se Tatarka poměrně dobře uchytil. V roce 1994 pak začal vydávat vlastní časopis Oraz, který dosáhl na mnohem větší náklad, než měl svého času Dikobraz. O Tatarkovi se v branži mluvilo jako o klukovi, který maloval charakteristické vykulené oči a ulámal ostny Dikobrazu.

FOTOGALERIE: Vtipy kreslíře Jana Tatarky

Čtvrtek, 20. října 2022, 13:12

FOTOGALERIE: Vtipy kreslíře Jana Tatarky
FOTOGALERIE: Vtipy kreslíře Jana Tatarky

Oraz Tatarka později přesunul na sociální sítě, kde každý týden publikuje několik nových vtipů, které prolíná s dvacet let starými kresbami. Kde pořád čerpá inspiraci? "Je na to více cest, někdy vymyslím vtip, když poslouchám lidi. Někdo řekne větu a mně okamžitě naskočí fór. Nebo si sednu s tím, že budu vymýšlet vtipy na nějaké téma. Zatím se mi nestalo, že bych nic nevymyslel," popisuje.

Od listopadu bude Jan Tatarka své kreslené vtipy přinášet čtenářům Olomoucké Drbny v pravidelné rubrice.  

Politikou se moc nezabývá, reflektuje spíše lidské neřesti, jako jsou alkohol, jídlo, nevěra, přejídání nebo sex. "Pokud však politici udělají nějaké významné přešlapy, vždy to okomentuju nějakým fórem. To s tím svetrem proti Putinovi se například nedalo přejít. Mně to přišlo docela humorné, že to někdo takhle pojme. Nebo to byl vtip o Babišovi a EET zaměřený na ET mimozemšťana. Stačilo přidat jedno E a už to bylo," směje se Tatarka.

Všechny své okamžité nápady si zapisuje, a má jich tak připravených několik set. "Hromádku s nápady tlačím před sebou, vždycky si je procházím a vybírám. Kolikrát se stane, že mě napadne na určité téma další fór, takže už nemaluju ani ten původní námět, který jsme si vymyslel, ale nějaký vylepšený motiv, který se mně líbí víc. Některým vtipům je třeba nechat čas a některé fóry vás napadají za pochodu," popisuje Tatarka svůj tvůrčí proces.

Vtipy však musí pobavit především jeho samotného. "Když se pobavím já, tak mám jistotu, že pobavím ostatní. Pokud mě vtip nepobaví, ani ho nekreslím, nemá to cenu. Pokud má člověk povahu jako já, že ho pořád napadají kraviny a ptákoviny, tak je k vymýšlení fórů jenom krůček," usmívá se. 

FOTOGALERIE: V Olomouci září nové muraly. Budovu divadla ozvláštnilo optické umění

Několik nových velkoplošných maleb neboli muralů ozvláštnilo fasády v Olomouci během dalšího ročníku Street Art festivalu. Do Olomouce zavítali tvůrci z Rakouska, Izraele, Itálie, Polska či Austrálie. Právě australský výtvarník s uměleckým jménem...

Kreslení vtipů je jeho koníčkem, u kterého je šťastný, jinak se živí jako vydavatel a nakladatel. V současné době například dokončuje také obal na CD pro skupinu Fleret, která bude mít příští rok v Lucerně megakoncert ke 40 letům společného hraní. Je to již jeho druhý obal pro tuto kapelu. Dalším jeho koníčkem je skládání písniček.

"Pomalu bych se nyní chtěl vrátit ke komiksům, ke kultovnímu komiksu Čolák a Doláč, který vycházel v devadesátých letech. Tehdy vyšly tři díly a nyní připravuji čtvrtý speciální díl, který by měl vyjít příští rok na jaře. Příští rok bych také chtěl uspořádat profilovou výstavu v Prostějově a pak v Brně a Praze," spřádá své plány humorista Tatarka.

Úplně v nejbližší době ho čeká ojedinělý festival Comic-Con, který se uskuteční o nadcházejícím víkendu na výstavišti v Brně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jana Tatarku

Štítky Jan Tatarka, vtipy, kresby, humor, úspěch, festival, komiks, Oraz, Plumlov, dikobraz, Mostkovice, okres Prostějov, časopis, Vladimir Vladimirovič Putin, Andrej Babiš, Sametová revoluce, Brno, Palác Lucerna, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kluk, který ulámal Dikobrazu ostny. Jan Tatarka z Mostkovic boduje na festivalech kresleného humoru  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.