Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový přístroj v prostějovské nemocnici bleskově odhalí infekci. Pacientům může zachránit život

Nový přístroj, který nyní pořídila prostějovská nemocnice, umí rychle odhalit původce infekce, a zvyšuje tak šanci na přežití pacientů s nejtěžšími stavy. Automatický analyzátor má laboratoř lékařské mikrobiologie, sloužit bude i nemocnicích v Přerově a Šternberku.

Specialisté v nemocnici Jeseník pomohli nanoskopií desítkám pacientů. Přináší šetrnou léčbu kloubů

Miniinvazivní zákrok zvaný nanoskopie podstoupilo v jesenické nemocnici od loňského léta už přes třicet pacientů. Specialisté z ortopedického oddělení tuto techniku využívají pro diagnostiku či drobné zákroky kolenního kloubu. Při výkonu provedou...

"U klinicky závažných infekcí a septických stavů je nezbytné zahájení adekvátní léčby v co možná nejkratším čase. Proto je nesmírně důležité včas detekovat původce infekce, aby co nejdříve mohla být zahájena cílená antibiotická terapie, respektive racionálně zkorigována terapie empirická," vysvětlila primářka Laboratoře lékařské mikrobiologie Oddělení laboratorní medicíny Nemocnice AGEL Prostějov Ivana Kohnová.

Standardní molekulárně biologické postupy jsou příliš zdlouhavé. "Novinka je vhodná pro diagnostiku urgentních stavů, například sepse, respiračních infekcí či infekcí centrálního nervového systému, a to ve velmi krátkém čase a s mimořádnou přesností," dodala primářka. To může pacientům v nejtěžších stavech zachránit i život.

Multiplexní PCR systém je novým typem analyzátoru, který bez zásahu obsluhy provede celý proces izolace, dvoukrokové amplifikace a detekce vybraných bakterií, virů, kvasinek nebo informací o rezistenci na antibiotika. Cílem je určit nejpravděpodobnějšího původce urgentního stavu pacienta. Jedna analýza trvá přibližně hodinu a půl, za den laboratoř zvládne přibližně pět vzorků, což je podle primářky zcela dostačující.

Automatický analyzátor bude sloužit nejen pacientům z prostějovské nemocnice, ale také z Přerova a Šternberku. "Přístroj jsme již několikrát využili a dokonce jsme zaznamenali jeden závažný záchyt z mozkomíšního moku u infekce centrálního nervového systému, což bylo přínosem pro správnou terapii a uzdravení pacienta," dodala v tiskové zprávě primářka.

Ohodnoť článek

Foto AGEL

Štítky infekce, přístroj, analýza, odhalení, rychlost, AGEL Středomoravská nemocniční, pacient, Šternberk, Agel, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový přístroj v prostějovské nemocnici bleskově odhalí infekci. Pacientům může zachránit život  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.