Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na opravy Plumlovského zámku město vypíše veřejnou sbírku. Rekonstrukce fasády přijde na 110 milionů

Na rekonstrukci fasády Plumlovského zámku na Prostějovsku vypíše město Plumlov veřejnou sbírku. Radnice již získala evropské dotace ve výši 56 milionů korun, a to poté, co se zámek stal národní kulturní památkou. Práce přijdou na více než 110 milionů a začít by mohly ještě v letošním roce.

"Tím, že se zámek stal národní kulturní památkou, a nebyl to snadný boj, trvalo to více jak pět let, si můžeme sáhnout na větší peníze. Proto jsme požádali o dotace z evropských zdrojů a dostali jsme 56 milionů korun," potvrdila starostka Plumlova Gabriela Jančíková (KDU-ČSL), která shodou okolností v dětství na zámku bydlela.

Opravy severní dvorní fasády zámku však přijdou na více než 110 milionů, město proto hledá další zdroje peněz. "Rozhodli jsme se vyhlásit také veřejnou sbírku pro lidi, kteří by chtěli přispět, a stát se tak součástí našeho zámku. Připravenou mám další žádost o dotaci, věříme, že nám pomůže kraj, a na opravy půjdou i výtěžky z některých kulturních akcí. Rekonstrukce fasády je rozložena do čtyř let, počítáme i s tím, že v jednotkách milionů každý rok přispěje město. To náš rozpočet určitě unese," popsala starostka.  

Veřejnou sbírku hodlá radnice spustit už v březnu, zároveň vypíše výběrové řízení, které by mohlo konečnou cenu ještě trochu snížit. Opravy chátrající fasády jsou rozložené do čtyř let, pokud vše půjde dobře, začít by mohly už koncem letošního léta.

FOTOGALERIE: Když je zámek národní kulturní památkou, dosáhne na vyšší dotace, říká starostka Plumlova

Zámek v Plumlově na Prostějovsku se stane národní kulturní památkou, o zapsání na prestižní seznam rozhodla loni na konci roku česká vláda, národní památkou se dominanta Prostějovska stane letos v létě. Starostka Plumlova Gabriela Jančíková...

Na území Olomouckého kraje je v současné době 13 národních kulturních památek a jedna památka zapsaná na seznamu UNESCO. Radní Olomouckého kraje Jan Žůrek (Spojenci) potvrdil, že na opravy Plumlovského zámku kraj určitě přispěje. "Výše podpory je v současné době předmětem jednání, rozhodneme nejpozději v červnu. Konkrétní odpověď proto zatím dát nemohu, půjde o vyšší jednotky milionů, možná až do 20 milionů v průběhu čtyř let," řekl Žůrek.

Historie Plumlovského zámku sahá do 17. století. V letech 1680 až 1690 ho postavil Jan Adam z Lichtenštejna v místech, kde pravděpodobně od druhé poloviny 13. století stával hrad Plumlov. Lichtenštejnové chtěli původně vybudovat velkolepé čtyřkřídlé sídlo, ale nakonec dokončili pouze první křídlo nad Podhradským rybníkem. Zámek v Plumlově každoročně navštíví přes dvacet tisíc lidí, nabízí několik prohlídkových okruhů a řadu akcí.

Barokní zámek s renesančními prvky a cennými štukami projektoval otec Jana Adama Karel Eusebius z Lichtenštejna. "Byl to šlechtic a amatér, mezi odborníky se o něm mluví jako o geniálním diletantovi. Zámek je výjimečný právě tím, že je nedokončený, původně měl být čtyřkřídlý," vysvětlil kastelán zámku Pavel Zástěra. Opravy fasády, která je v dezolátním stavu a odpadávají z ní kusy omítky, bude podle architekta Zdeňka Berana náročná. "Bude to restaurátorské dílo s minimem klasické zednické práce," řekl. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Plumlov, Michal Šverdík

Štítky zámek, národní kulturní památka, investice, dotace, opravy, fasáda, zámek Plumlov, okres Prostějov, Jan Adam, Lichtenštejnové, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravy Plumlovského zámku město vypíše veřejnou sbírku. Rekonstrukce fasády přijde na 110 milionů  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.