Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Když je zámek národní kulturní památkou, dosáhne na vyšší dotace, říká starostka Plumlova

Zámek v Plumlově na Prostějovsku se stane národní kulturní památkou, o zapsání na prestižní seznam rozhodla loni na konci roku česká vláda, národní památkou se dominanta Prostějovska stane letos v létě. Starostka Plumlova Gabriela Jančíková (KDU-ČSL) mluví o tom, co to zámku přinese.

Zámek Plumlov je druhou národní kulturní památkou na Prostějovsku. V roce 2008 byl na seznam zapsán Národním dům v Prostějově.

Jak jste rozhodnutí o tom, že se zámek stane národní kulturní památkou, přijali?
Měli jsme z toho samozřejmě obrovskou radost, protože jsme si zatím šli docela dlouho. Čekali jsme na to, v platnost však toto rozhodnutí vejde až v červenci, takže doufám, že se už žádná administrativní hrůza neobjeví.

Snad ne, byl to těžký a dlouhý boj?
Těžký, to se říct nedá, spíš dlouhý. Stále dokola jsme museli doplňovat různé informace, bylo to zdlouhavé a trošku složitější. Samozřejmě až do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli to vyjde, jestli to bude dostačující, jestli je náš zámeček skutečně pro stát tak zajímavý. Nakonec jsme měli velkou radost, protože je to skutečně unikátní památka, která si ten titul zaslouží. Je to ocenění pro zámek i pro město.  

Co prohlášení za národní kulturní památku bude konkrétně pro zámek znamenat?
Vždycky jsme říkala, že dosáhneme na lepší dotace, takže doufám, že mě třeba někteří moji následovníci nebudou proklínat. Udělali jsme to podle nejlepšího vědomí a svědomí. Už dnes třeba vím, že minimálně v letošním roce mají být vypsané vysoké dotační tituly na národní kulturní památky, o které se určitě budeme zajímat. V současné době máme hotový projekt na opravu přední fasády a v dotacích pro národní kulturní památky se samozřejmě mluví o mnohem větších částkách, které jsou zajímavé, ale hlavně únosné. Například při rozpočtu sto milionů korun na opravu fasády bychom se mohli dostat až k 95 procentům dotací. To si umíme představit a město by to určitě zvládlo.

VIDEO: Vědci s drony nasnímali plumlovský zámek. Vznikl unikátní 3D model

Speciální autonomní drony se vznesly u plumlovského zámku, kde probíhala část projektu Bezpečné snímání historických objektů bezpilotními helikoptérami. Ten zajistili odborníci z pražského ČVUT ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. Díky...

Co plánujete kromě toho?
Projekt přední fasády je komplet připravený a čekáme pouze na ten dotační titul. V každém případě letos v červnu začínáme opravovat vstupní portál. Tam už máme vysoutěženou firmu a tuto akci bychom dělali i v případě, že by zámek národní kulturní památkou prohlášený nebyl. Rozpočet je šest milionů korun a akce je rozdělená do tří let.

Kromě stavebních investic čeká plumlovský zámek nějaká další proměna?
Pro nás je to stále ještě docela čerstvá věc, takže v současné době řešíme to, co máme připravené a uvidíme, co se ukáže dál. S nápady většinou přichází pan kastelán, všechno s ním konzultujeme, ale město do toho úplně nevstupuje. Zatím jsme se vždycky shodli. Když bude zámek národní kulturní památkou, určitě si umím představit, abychom tento titulu využili při rozvoji turistického ruchu. 

Zámek Plumlov
Historie plumlovského zámku sahá do 17. století. V letech 1680 až 1690 ho postavil Jan Adam z Lichtenštejna v místech, kde pravděpodobně od druhé poloviny 13. století stával hrad Plumlov. Lichtenštejnové chtěli původně vybudovat velkolepé čtyřkřídlé sídlo, ale nakonec se jim podařilo dokončit pouze první křídlo nad Podhradským rybníkem. Zámek v Plumlově každoročně navštíví přes dvacet tisíc lidí, nabízí několik prohlídkových okruhů a řadu akcí.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky zámek, národní kulturní památka, zámek Plumlov, dotace, okres Prostějov, KDU-ČSL, Vláda ČR, Jan Adam, Lichtenštejnové, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Když je zámek národní kulturní památkou, dosáhne na vyšší dotace, říká starostka Plumlova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.