Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Nechceme garážový dům místo zeleně, zuří lidé z prostějovského sídliště. Petice už má stovky podpisů

Více než pět stovek obyvatel prostějovského sídliště Tylova již podepsalo petici proti stavbě garážového domu v místě, kde nyní rostou stromy a je zde trávník. Lidé tvrdí, že o celém plánu neměli tušení. Radnice se hájí tím, že parkovacích míst je ve městě nedostatek a garáže budou mít zelenou střechu.

Garáže ve vnitrobloku na sídlišti Tylova chce postavit soukromý investor. Pozemky jsou města, které již schválilo prodejní smlouvy o smlouvách budoucích. "O celém plánu jsme se dozvěděli v neděli a v úterý bylo zastupitelstvo. Celé to bylo absolutně utajené, o nás bez nás," zlobí se jedna z obyvatelek sídliště a autorka petice Monika Oplocká.

Pěti stovkám lidí, kteří zatím petici podepsali, vadí především úbytek zeleně. "Umístěním garážového domu do vnitrobloku a odstraněním zeleně, především několika vzrostlých stromů starých desítky let, negativně ovlivníte život obyvatel a životní prostředí v lokalitě. Naopak preferujeme klidné a tiché místo se zelení pro volný čas a uvítali bychom jeho zlepšení, stačilo by pár laviček," stojí v petici.

Podle Oplocké trávník a stromy zejména v létě, kdy je celé sídliště nesnesitelně rozpálené, dávají stín a vláhu, ochlazují a pročišťují vzduch, brání hluku z nedaleké frekventované ulice a chytají prach a smog. "Na ostatní strany je jenom beton. Toto místo je takovou oázou zeleně a relativního ticha. Když jsme s peticí obcházela lidi, všichni byli proti garážím," argumentuje Oplocká. 

Co zaznělo na jednání zastupitelstva
"Je tam trávník, který má se zelení společnou tak tu barvu. Neplní relaxační funkci."
Tomáš Lázna (ODS)
koaliční zastupitel města Prostějova 

Město argumentuje tím, že garáže budou mít zelenou střechu a po stěnách porostou popínavé rostliny. "Kácení stromů podléhá povolení ze strany odboru životního prostředí a zcela jistě tam bude náhradní výsadba. Nezaznamenali jsme od obyvatel zásadní výtky," prohlásila před vznikem petice na konci dubna na jednání zastupitelstva náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS). 

Celé sídliště před dvěma roky prošlo revitalizací. Město tvrdí, že největší tlak od obyvatel byl na zvýšení počtu parkovacích míst. Je proto výhodné využít nabídku investora, který koupí pozemky za tržní cenu a postaví garáže ve více patrech. "Stavba bude částečně zapuštěná do terénu, pojme 48 aut a domnívám se, že ty následně zmizí z ulic," je přesvědčena Sokolová.

Opozice se snažila projednávání celé věci odsunout. Navrhovala, aby se město nejprve zeptalo obyvatel sídliště, zda garážový dům místo zeleně opravdu chtějí, a teprve pak se k prodeji pozemků vrátilo. Koalice složená z ANO, ODS a Pévéčka podpořená SPD to však nepřipustila.     

"Lidé žijící v této lokalitě mají rozhodnout o tom, jak ta lokalita má vypadat. Jsou případy, že si někdo nechá před domem namalovat žlutou čáru, aby mu tam nikdo neparkoval, a jiným lidem vyroste před domem parkovací dům," konstatoval opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Náměstek Rozehnal z ANO má před svým domem v Prostějově žlutou čáru. Kvůli zatáčení nákladních aut, tvrdí

Náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal z hnutí ANO může klidně spát. Před jeho domem v Prostějově nechalo město nakreslit žlutou čáru, takže parkující automobily ho nebudou rušit. V lokalitě nikdo jiný před domem zákaz zastavení nemá....

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Monika Oplocká

Štítky sídliště, petice, garáž, zeleň, kácení, strom, trávník, ODS, Milada Sokolová, Prostějov, vnitroblok, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechceme garážový dům místo zeleně, zuří lidé z prostějovského sídliště. Petice už má stovky podpisů  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.