Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Náměstek Rozehnal z ANO má před svým domem v Prostějově žlutou čáru. Kvůli zatáčení nákladních aut, tvrdí

Náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal z hnutí ANO může klidně spát. Před jeho domem v Prostějově nechalo město nakreslit žlutou čáru, takže parkující automobily ho nebudou rušit. V lokalitě nikdo jiný před domem zákaz zastavení nemá. Politik tvrdí, že je to kvůli zatáčení nákladních vozidel například při svážení odpadu.

Žlutá čára, a tím pádem zákaz zastavení, se před domem náměstka primátora Prostějova Jiřího Rozehnala (ANO) objevila v roce 2021. Návrh na toto dopravní značení podalo město Prostějov.

"Důvodem požadované úpravy je umožnění plynulejšího nájezdu motorových vozidel z protilehlých pozemků na místní komunikaci ulice bez možnosti najetí na nově budovaný chodník pro pěší a jeho poškození," vysvětlil oficiální důvody zákazu zastavení v příslušném úředním rozhodnutí tehdejší vedoucí odboru dopravy Miroslav Nakládal.

Parkující vozidla by ovšem mohla komplikovat vyjetí i na dalších více než sto metrech ulice, kde je situace s chodníkem a výjezdy z pozemků úplně stejná. Barevné vyznačení zákazu zastavení zde však chybí, končí přesně u domu prostějovského politika.

S dopravním značením souhlasila dokonce i policie. "Dopravní inspektorát Policie ČR Prostějov jako dotčený orgán státní správy ve věci dopravního značení souhlasil s předloženým návrhem trvalé úpravy dopravního značení," potvrdil právník prostějovské radnice Radek Repa.

Sám náměstek Rozehnal celou věc vysvětluje odlišně. "V této ulici byl vybudován nový chodník, ukažte mi, jak má například kukabus zatočit do druhé ulice a nepoškodit chodník, když si řidič nemůže nadjet, protože tam stojí auta. Hlavním důvodem bylo zabránění ničení majetku města," prohlásil politik.

Prostějov i přes sliby chátrající kulturní centrum neopravil. Na poslední chvíli předkládá alespoň studii

Vedení prostějovské radnice, které navzdory svým slibům nedokázalo opravit chátrající kulturní centrum uprostřed města, má v rukou alespoň studii, jak by mohla budova vypadat. Podle opozice je to na poslední chvíli a v chaosu.

V lokalitě, kde bydlí, je ovšem podobných křižovatek víc a nikde jinde žlutá čára není. "Další křižovatky řešíme, tato křižovatka je nejhorší," tvrdí Rozehnal. Dalším důvodem je podle něho také oficiální zdůvodnění zákazu zastavení, naproti se majitelům domů podle něho obtížně vyjíždělo. 

Rozehnalovi sousedé však nad celou věcí kroutí hlavou. "Je to důkaz papalášství. Proč není žlutá čára také jinde, kde by byla rovněž potřeba, ale jen před domem pana náměstka. On má nějaké jiné zacházení, než normální lidé. Mně také kolikrát v noci parkující auta před domem ruší ve spánku, protože hluk se zde rozléhá," stěžoval si jeden ze sousedů. 

Není to přitom poprvé, co politici ANO z prostějovské radnice čelí kvůli svému postavení kritice. V roce 2020 stačil například pouhý měsíc primátorovi Prostějova Františku Jurovi (ANO) na to, aby vyřídil některé byrokratické formality ke stavbě svého rodinného domu v Prostějově. S prostějovským magistrátem uzavřel veřejnoprávní smlouvu, která nahradila klasické územní rozhodnutí. Krajský úřad později potvrdil, že magistrát s Jurou tuto smlouvu uzavírat neměl.

"Zásadním pochybením uzavřené smlouvy o změně umístění stavby, které vedlo k zahájení přezkumného řízení, bylo zjištěno ve skutečnosti, že tato veřejnoprávní smlouva byla uzavřena podjatou úřední osobou,“ konstatovala podle iDNES vedoucí oddělení stavebního řádu na kraji Hana Mazurová. Prostějovský magistrát měl věc s primátorem předat na kraj, ten by ji patrně přidělil jinému úřadu.

Lidé se bouří proti dopravnímu terminálu v centru Prostějova. Je to nesmysl, zlobí se také opozice

Proti stavbě dopravního terminálu a parkovacího domu u centra Prostějova ostře protestují lidé z okolí. Obávají se, že stavba jim vezme jedinou zeleň, kterou před okny mají, je nevhodně umístěná a navíc v rozporu s územním plánem. Tolik...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky skandál, zneužití, postavení, Jiří Rozehnal, Prostějov, ANO 2011, dopravní značka, zákaz, zastavení, žlutá čára, chodník, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Nebudme pokrytci at už zleva či zprava naše politické strany si nemají co vyčítat!!!!!!

Středa, 8. listopadu 2023, 16:49Odpovědět

Náměstek Rozehnal z ANO má před svým domem v Prostějově žlutou čáru. Kvůli zatáčení nákladních aut, tvrdí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.