Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Odpadové centrum u domů v Prostějově nebude. FCC kvůli odporu obyvatel a výhradám města od plánu ustoupila

Odpadové centrum s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby města v Prostějově poblíž domů stát nebude. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů zde chtěla vybudovat nadnárodní skupina FCC. Plán kvůli odporu obyvatel a výhradám města vzala zpět.

Plán skupiny FCC na stavbu odpadového centra přímo v Prostějově vzbudil mezi obyvateli zděšení.

"Protože společnost FCC Česká republika má zájem vyjít vstříc veřejnosti a Statutárnímu městu Prostějov, rozhodli jsme se ukončit náš záměr na vybudování Linky na výrobu TAP v areálu naší společnosti na adrese Průmyslová a stahujeme i naši žádost o EIA. Po projednání se Statutárním městem Prostějovem budeme hledat jinou, vhodnější lokalitu pro náš záměr," potvrdili v rámci dokumentace EIA jednatelé FCC Pavel Tomášek a Petr Morávek.

Odpadová společnost FCC chtěla původně linku postavit v Biskupicích na Prostějovsku, s tím však nesouhlasili obyvatelé a obce v okolí, firma proto z plánu vycouvala a začala uvažovat o Prostějově.

Odpůrci ovšem argumentovali tím, že linka na zpracování odpadu kousek od bytových domů by měla být v provozu od 6:00 do 22:00 ve všední dny i o víkendech a její kapacita měla být pětkrát vyšší, než je množství odpadu vyprodukovaného v Prostějově, což by znamenalo, že zbytek se bude do města dovážet z širokého okolí. To by zvýšilo dopravu a zhoršilo už tak katastrofální stav ovzduší. Doprava by podle kritiků narostla o tisíce kamionů ročně.

Petici proti odpadovému centru v Prostějově už podepsalo přes tisíc lidí. Linku chce ve městě stavět FCC

Do prostějovských ulic nyní vyrazili dobrovolníci, kteří do schránek roznášejí letáky s peticí proti plánovanému odpadovému centru. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby Prostějova chce v...

Petici proti odpadovému centru podepsalo přes tři tisíce lidí. "Občané dali jasně najevo svůj nesouhlas se svážením tisíců tun odpadů do Prostějova. FCC díky tlaku veřejnosti od záměru odstoupila. Mám obrovskou radost, podařilo se odvrátit projekt, který do městské zástavby rozhodně nepatří," neskrývala spokojenost opoziční městská zastupitelka a jedna z autorek petice Jana Jílková (Na rovinu!).

"Pro pokračování přípravy záměru v uvažované lokalitě považujeme za nezbytné doplnit podklady, kterými se prokáže, že záměr jakýmkoliv způsobem nezhorší hlukové poměry, kvalitu ovzduší a životního prostředí ve městě Prostějově," ohradil se proti plánu FCC v dokumentaci EIA také primátor Prostějova František Jura (ANO). 

Pro prostějovskou radnici je to ovšem problém. Plánované odpadové centrum společnosti FCC, v jejíž prostějovské pobočce má město čtvrtinový podíl, totiž bylo v podstatě jedinou možností, jak Prostějov mohl v budoucnu likvidovat své odpady. Prostějov tak pro likvidaci komunálního odpadu musí nyní hledat jiné řešení. ANO, Pévéčko a ODS totiž v minulosti prosadily vystoupení města z krajského odpadového projektu, který zastřešuje více než polovinu obyvatel Olomouckého kraje. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Maps

Štítky odpady, linka, ovzduší, hluk, doprava, petice, kritika, FCC, EIA, Prostějov, Česko, Olomoucký kraj, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpadové centrum v Prostějově nebude. FCC kvůli odporu obyvatel a výhradám města od plánu ustoupila  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.