Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Hanušovicích dohlížejí na veřejný pořádek Romové. Hlídají hlavně problémová místa

Bezpečnost v ulicích Hanušovic na Šumpersku začali pomáhat střežit místní Romové. Radnice se k tomuto kroku rozhodla poté, co zhruba dva roky marně sháněla strážníka na uvolněné místo své městské policie. Rizikové oblasti, ale i pořádek například ve školách hlídají dvě asistenční hlídky, jde o dvojice Romů, kteří mají v místní romské komunitě respekt. Podobné asistenty prevence kriminality má od roku 2015 v Olomouckém kraji například Přerov.

„Městská policie v Hanušovicích má nyní jednoho strážníka. Chtěli jsme ji buď zrušit, nebo posílit, ale nemohli jsme nikoho sehnat. Proto jsme se rozhodli zhruba před měsícem zřídit asistenční hlídky z řad Romů," řekl starosta Marek Kostka.

Město na tyto pozice vybralo čtyři Romy ve věku 35 až 50 let, kteří mají v místní romské komunitě respekt. „Mají na sobě uniformu městské policie, ale s nápisem asistent městské policie. Nemají zbraň ani pouta, jde spíše o prevenci a monitoring prostředí. Jsou zřízeny dvě hlídky, které chodí v dvojicích do rizikových lokalit především v problémových časech, například v nočních hodinách. Pomáhají také s organizováním akcí," doplnil starosta. Dodal, že hlídky chodí také o přestávkách do škol, což je podle něj jako prevence proti nevhodnému chování školáků velmi účinné.

Podobný projekt funguje již čtvrtým rokem v Přerově, poprvé zde asistenty prevence kriminality vyslalo město do problémových míst v květnu 2015. Dohlížejí na pořádek v tzv. vyloučených lokalitách města, ale pomáhají řešit i problémy s případným obtěžováním obchodníků či záškoláctvím dětí krytým rodiči. Také zde asistenty město vybralo přímo z řad lidí, kteří v těchto lokalitách bydlí a jež ostatní respektují.

Původně byly v Přerově čtyři romští asistenti městské policie, poté se jejich počet zvýšil na osm, nyní chodí v reflexních vestách asistenční hlídky znovu čtyři, řekl ředitel přerovské městské policie Omar Teriaki. Důvodem jsou peníze. Asistenty původně hradilo ministerstvo vnitra z programu prevence kriminality a ze svého dotačního titulu také úřad práce, nyní město na práci asistentů dostává dotace pouze z ministerstva. „Projekt je nyní na tři roky, doběhnout by měl v roce 2020," řekl Teriaki.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, policie, menšiny, Hanušovice, Romové, obecní policie, prevence kriminality, Přerov, Olomoucký kraj, okres Šumperk, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hanušovicích dohlížejí na veřejný pořádek Romové. Hlídají hlavně problémová místa  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.