Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zábřeh letos začne s rekonstrukcí domu kultury. Chystá investice do hřišť i optické sítě

Úspory z minulých let chce Zábřeh využít pro několik rozsáhlých investic. Letos by měla začít rekonstrukce domu kultury, která má přijít na dvacet milionů korun a trvat další dva roky. V plánu je také projektová příprava domova pro seniory či instalace tepelných čerpadel a fotovoltaiky pro plavecký areál.

V letošním roce by měl Zábřeh hospodařit s příjmy 303 milionů korun. Rozpočet je navržen jako schodkový, rozdíl ve výši 121,1 milionu pokrývají zůstatky z minulých let. „Na investice má město vyčleněno 109 milionu korun,“ sdělila mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

„V rozpočtu letošního roku jsou finanční prostředky na investice zahájené v loňském roce, například rekonstrukce parkoviště za kulturním domem. V roce 2022 se v rámci této stavby zrealizovalo parkoviště u polikliniky, stavební úpravy části ulice Postřelmovské a parkoviště mezi kulturním domem a prodejnou Denali. Velkým záměrem je plánovaná rekonstrukce kulturního domu, u které si město slibuje využít dotačních možností z Národního plánu obnovy," uvedl starosta František John (KDU-ČSL).

Podomní prodejce nabízel zabezpečení dveří osmdesátileté ženě z Litovle. Strážníci ho chytili přímo při činu

Přímo při činu přistihli litovelští strážníci podomního prodejce, který se na sídlišti Novosady snažil prodat bezpečnostní systém na dveře osmdesátileté důchodkyni. Nyní ho čeká pokuta za přestupek, podomní prodej je v Litovli zakázán....

Rekonstrukce kulturního domu za 20 milionů korun by měla začít letos a trvat by měla do roku 2024. Práce budou zahrnovat rekonstrukci hlavního sálu, přístavbu a zateplení objektu včetně řešení rekonstrukce druhého podlaží. Po dobu oprav město počítá s tím, že bude dům uzavřen. „Začínáme teprve soutěžit, se zahájením počítáme letos na podzim. Provoz se tak zřejmě dotkne letošní podzimní sezony,“ řekl starosta.

Do dopravy a infrastruktury město letos vloží 37 milionů korun, počítá s opravou ulice Třebízského či s rekonstrukcí chodníků ve Václavově ulici po budování kanalizace. Do škol půjde sedm milionů korun, konkrétně na opravy podlah v tělocvičnách či rekonstrukce sociálních zařízení. Dalších šest milionů korun je vyčleněno pro instalaci tepelných čerpadel a fotovoltaiky v plaveckém areálu, opatření by měla vést k úspoře energií, uvedla Mahdalová. Město má v plánu také vybudovat workoutové a parkourové hřiště u Oborníku a zázemí u hřiště v Pivoníně, do hřišť a sportovišť investuje letos 8,3 milionu korun.

Město chce za pomoci dotace pořídit novou cisternu pro dobrovolné hasiče téměř za devět milionů korun. Investovat chce také do metropolitní optické sítě, na kterou chce napojit technické služby, bazén a kulturní dům. V letošním roce chce Zábřeh zajistit také projektovou dokumentaci pro vybudování domova pro seniory v Sušilově ulici na místě bývalé školy. Pokud se podaří radnici získat dotace, na demolici objektu a stavbu domova se chystá v příštím roce vyčlenit ze svého rozpočtu 50 milionů korun, doplnil starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Zábřeh

Štítky Zábřeh, město, investice, rekonstrukce, kulturní dům, parkoviště, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zábřeh letos začne s rekonstrukcí domu kultury. Chystá investice do hřišť i optické sítě  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.