Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vysoká cena vody na Šumpersku? Energeticky náročná sušárna kalů přispěla dvěma procenty, říká ředitel

Nejdražší vodu v Olomouckém kraji mají v letošním roce lidé na Šumpersku. Vodárny zde dlouhou dobu byly v rukou zahraničních provozovatelů, zisky tak plynuly do zahraničí, k vysoké ceně přispěla i nedávno spuštěná sušárna kalů, které je velmi energeticky náročná. Podrobnosti vysvětluje v rozhovoru ředitel Vodohospodářských zařízení Šumperk Martin Budiš.

Sušírna čistírenských kalů je od října loňského roku dokončená, ale ještě nedávno nebyla v plném provozu. Můžete vysvětlit, proč?
Nová sušárna čistírenských kalů byla dokončena a zkolaudována v měsíci prosinci loňského roku. Provoz sušárny nyní reflektuje stav probíhajících provozních a garančních zkoušek dohodnutých smluvně s dodavatelem technologie. To bude trvat do června letošního roku. VHZ v současné době dokončuje ještě druhou část výstavby, kterou tvoří sklady vysušeného kalu, kde je předpoklad kolaudace rovněž letos v červnu. Jakmile ukončíme zkoušky a dokončíme výstavbu skladů vysušeného kalu, můžeme navýšit produkci sušení.

Už máte jasno, co bude s vysušeným materiálem, nebo se stále ještě hledají odběratelé a cesty, jak se sušinou nakládat?
Vysušený kal je prostřednictvím externí společnosti využíván materiálově, část kalů je aplikována jako hnojivo v zemědělském odvětví a část je zpracovávána energeticky jako palivo. Prvořadou prioritou je recyklace, opětovné využití kalů jako suroviny určené k dalšímu využití.  

Vysušování čistírenských kalů je energeticky velmi náročné, přitom existují jiné cesty, jak nakládat s kaly. Proč se šumperské vodárny vydaly touto cestou?
Zpracování čistírenských kalů prostřednictvím technologie sušení je jednou z cest, kterou se vodárenské společnosti mohou vydat. Našemu rozhodnutí vydat se touto cestou předcházela detailní technickoekonomická studie, která nám doporučila jít touto cestou. V rámci procesu sušení kalů dochází k výraznému úbytku množství objemu kalu, se kterým se dále nakládá. Nízkoteplotním sušením dále dochází k odstraňování nežádoucích látek, jako jsou například bakterie nebo rezidua léků. Kal je tak připravován pro jeho opětovné použitím jako materiálové nebo energetické suroviny. Recyklace kalu žádoucím způsobem s ohledem na životní prostředí byla a je naše priorita.

Lidé v Olomouckém kraji platí od letošního roku více peněz za vodné a stočné. Potvrzuje se ovšem, že nejlépe jsou na tom odběratelé v lokalitách, kde jsou vodárny v rukou měst a obcí. Například na Litovelsku a Šternbersku je cena vody stále pod...

Vodárny letos zvedly vodné a stočné o čtvrtinu, absolutně nejvíc v celém Olomouckém kraji, souvisí to s energetickými potřebami sušárny?
Vnímáme šíření této informace, je ovšem nepravdivá. Naše vodárna navýšila meziročně sazbu vodného a stočného o sedm procent včetně DPH, přičemž dvě procenta navýšení jdou na vrub navýšení zákonné sazby DPH pro vodné a stočné z 10 na 12 procent. Dalšími ekonomickými důvody navýšení jsou zvýšené poplatky za obnovitelné zdroje energií a jiné provozní náklady. Náklady spojené se zahájením a spuštěním sušárny ovlivnily zvýšení sazby o zhruba dvě procenta.  

Nelitujete dnes rozhodnutí postavit sušárnu čistírenských kalů?
Naše rozhodování mezi léty 2018 až 2022 bylo řízeno tehdy platnou legislativou a rovněž možností čerpání dotace z fondů EU. Sušárnu vnímáme jako environmetální projekt s pozitivním dopadem na životní prostředí.

Kolik sušárna stála a jak byla tako investice pokrytá?
Cena stavby a zařízení činila 180 milionů korun. Část nákladů ve výši 35 milionů byla uhrazena dotací, část vlastními prostředky a externím úvěrem.

Ohodnoť článek

Foto OHLA ŽS

Štítky sušárna, kal, vodárny, voda, cena, vodné, stočné, energie, Olomoucký kraj, Evropská unie, okres Šumperk, technologie, životní prostředí, DPH, dotace, stavba, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoká cena vody na Šumpersku? Energeticky náročná sušárna kalů přispěla dvěma procenty, říká ředitel  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.