Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Vysoká cena vody? Kde nejsou zahraniční provozovatelé, lidé zaplatí méně. Nejlépe jsou na tom Litovelsko a Šternbersko

, aktualizováno 5. ledna 2024, 9:43

Lidé v Olomouckém kraji platí od letošního roku více peněz za vodné a stočné. Potvrzuje se ovšem, že nejlépe jsou na tom odběratelé v lokalitách, kde jsou vodárny v rukou měst a obcí. Například na Litovelsku a Šternbersku je cena vody stále pod sto korunami.

Na Olomoucku a Prostějovsku, kde vodárny provozuje koncern Veolia, si lidé letos připlatí za vodné a stočné zhruba 11 procent. Na Olomoucku nyní stojí kubík vody pitné vody 121 korun a na Prostějovsku to je 130 korun.

"K navýšení ceny vodného a stočného došlo především vlivem nárůstu nákladů společnosti, jako jsou energie, chemikálie, stavební práce či materiály," sdělila mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová. Moravská vodárenská ze skupiny Veolia provozuje na Olomoucku a Prostějovsku vodohospodářskou infrastrukturu pro města, obce a průmyslové podniky. Loni cena pitné vody na Olomoucku meziročně vzrostla o 13,1 procenta a na Prostějovsku o 18 procent.

Vysokou cenu zaplatí také lidé na Šumpersku, a to 137 korun, což je zdražení vodného o 25 a stočného o 36 procent. Šumperské vodárny se nedávno po zhruba pětadvaceti letech vrátily do rukou měst a obcí od francouzské skupiny Suez Groupe, která vodovody a kanalizace na Šumpersku v předchozích letech provozovala.

Naopak vodárny, které nejsou v rukou zahraničních koncernů, mají ceny daleko nižší. Nejméně zaplatí lidé na Šternbersku, kde je regionální cena za vodné a stočné pouhých 96 korun. VHS Sitka má na Šternbersku a několika obcích na Uničovsku okolo 20 tisíc zákazníků. 

Ještě menší je cena v Litovli, Medlově, Mladči, Vilémově, Haňovicích, Dubčanech a Cholině, kde lidé zaplatí 91 korun. Zásobování vodou pro zhruba 16 tisíc obyvatel zde zajišťuje Vodohospodářská společnost ČERLINKA, která je stejně jako VHS Sitka v rukou zdejších měst a obcí.

Tunel v prostějovských vodárnách, akcionáři byli oklamáni. Krajský soud zrušil rozhodnutí o pronájmu

Krajský soud v Brně zrušil sedmnáct let staré rozhodnutí o pronájmu prostějovských vodáren koncernu Veolia. Podle soudu se jednoznačně prokázalo, že pronájem byl nevýhodný, při rozhodování byli akcionáři oklamáni nepravdivými posudky a falešnou...

"Zdražujeme pouze stočné. Vodné nezdražujeme vůbec, protože k tomu není důvod. Na stočném nám ale některé náklady vzrostly, zákazník za kubík pitné vody zaplatí o 6,50 koruny více než letos. V konečné ceně 96,32 koruny pro rok 2024 je již zahrnuta také daň z přidané hodnoty, která od ledna vzroste z deseti na dvanáct procent," potvrdil ředitel společnosti Antonín Kostrůnek.

O pouhá čtyři procenta zaplatí více lidé také na Přerovsku, cena vodného a stočného pro letošní rok je ovšem jen 108 korun. Zdejší vodárny vlastní z 99 procent města a obce. "Společnost vlastní a provozuje většinu vodohospodářské infrastrukturu na území bývalého okresu Přerov s malým přesahem do okolních okresů Prostějov, Olomouc a Kroměříž. V regionu společnost dodávala v roce 2022 pitnou vodu více než 121 tisícům obyvatel," uvedl ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Přerov Jiří Pavlík.

Relativně nízkou cenu zaplatí lidé také v Jeseníku, vodné a stočné je nyní na Jesenicku 114 korun. Zdejší vodárny, které jsou v rukou měst a obcí, v posledních letech masivně investovaly do úpravny vody a hledání nových zdrojů vody.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vodné, stočné, zdražení, cena, pronájem, Olomoucký kraj, vodárna, okres Prostějov, pitná voda, Veolia, okres Šumperk, Přerov, okres Přerov, okres Jeseník, koncern

Vysoká cena vody? Kde nejsou zahraniční provozovatelé, lidé zaplatí méně. Nejlépe jsou na tom Litovelsko a Šternbersko  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.