Počasí dnes-1 °C, zítra0 °C
Sobota 22. února 2025  |  Svátek má Petr
Bez reklam

Muzeum Olomouckých tvarůžků přivítalo čtvrtmiliontého návštěvníka. Na památku dostal balíček plný dobrot

Autoři | Foto poskytlo Muzeum Olomouckých tvarůžků

Loštické Muzeum Olomouckých tvarůžků přivítalo již čtvrtmiliontého návštěvníka. Slavnostní šerpu obdržel mladý člen rodiny Jořenkovy, která dorazila do Loštic objevovat historii a tradici tohoto unikátního sýru v těchto dnech. Na památku rodina obdržela balíček plný tvarůžkových dobrot.

Olomoucké tvarůžky
Vyrábějí se z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické chutí a typickou vůní. Při výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.

Muzeum Olomouckých tvarůžků sídlí v Lošticích na Šumpersku, kde se tento lahodný sýr vyrábí. Je otevřené od roku 2014, každý rok přivítá přibližně 25 tisíc návštěvníků. "Návštěvník s číslem 250 000 je pro naše muzeum, které je jediné svého druhu v Česku, důležitým milníkem. Je to pro nás důkaz, že historie a tradice výroby Olomouckých tvarůžků je lákadlem pro turisty z celé České republiky," věří vedoucí obchodu a marketingu výrobce tvarůžků, společnosti A. W. Leoš Kalandra.

Muzeum představuje bohatou historií tohoto jedinečného sýru. Expozice mapuje výrobu Olomouckých tvarůžků od prvních písemných zmínek na přelomu 15. a 16. století až po současnost. Návštěvníci se seznámí s manufakturní výrobou, kterou v Lošticích založil v roce 1876 Josef Wessels s manželkou, i s moderními technologiemi, které se využívají v současnosti.

Návštěvníci mohou vidět dobové fotografie, funkční stloukačku na bedničky a dozvědí se o přechodu od ruční ke strojní výrobě, se kterou začal Karel Pivný, zeť Aloise Wesselse. Vystaveny jsou dobová pracovna Karla Pivného, retro Sokolské kino Loštice s filmy o výrobě a historii tvarůžků a expozici s originály formovacího a koupacího stroje z 20. století. "Muzeum se snažíme rozvíjet a v průběhu roku pořádáme i několik speciálních akcí včetně ochutnávek," dodal Kalandra. 

Prohlídka trvá přibližně hodinu a muzeum je bezbariérové. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V současné době společnost A.W. zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách.

Pivo podraží. Holba, Zubr a Litovel plánují kvůli rostoucím nákladům zvýšení cen o několik procent

Milovníci pěnivého moku zaplatí za svůj oblíbený nápoj více peněz. Ceny místních značek Holba, Zubr a Litovel stoupnou o několik procent. Důvodem jsou mimo jiné rostoucí náklady. Značky spadají pod Pivovary CZ Group, které jsou pátou největší...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky olomoucké tvarůžky, návštěvník, jubileum, 250 000, Muzeum olomouckých tvarůžků, muzeum, výroba, sýr, Loštice, historie, Česko, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Olomouckých tvarůžků přivítalo čtvrtmiliontého návštěvníka. Na památku dostal balíček plný dobrot  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.