Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Na modernizace vodohospodářské infrastruktury se vyčlenila pouze třetina z celkové poptávky. Olomoucký kraj poskytne 34 milionů

Na Ministerstvo životního prostředí přišlo 330 žádostí o dotace na vodovody a kanalizace, které přesahují 8 miliard korun. Státní fond životního prostředí se žádostmi o dotace na vodovody bude zabývat přednostně. Velký zájem o modernizaci vodovodů a kanalizací je taktéž v Olomouckém kraji, který na ni poskytne 34 milionů. Kraj bude žádosti o podporu v dotačních programech přijímat od 23. března.

V pátek 31. ledna skončila dotační výzva pro obce na nové vodovody, přivaděče pitné vody, čistírny odpadních vod (ČOV) a kanalizace. Ačkoli Ministerstvo životního prostředí (MŽP) na vodovody a kanalizace vyčlenilo z národních peněz 2,5 miliardy korun, poptávka převážila nabídku o více než 6 miliard. 

Na Ministerstvo přišlo 183 žádostí s požadavkem šestimiliardové dotace na stavby kanalizací a ČOV, 55 žádostí o dotaci 1,5 miliardy na intenzifikaci ČOV a 92 žádostí o dotaci 1,3 milirady na stavby vodovodů a vodárenských přivaděčů. 

„Skoro jsem tomu zájmu nemohl uvěřit, starostové měst a obcí přistupují k boji se suchem s velkým nasazením, celkem doputovalo na Státní fond životního prostředí ČR neuvěřitelných 330 žádostí s požadavkem na dotace ve výši 8,8 miliard korun. To je víc než trojnásobek naší alokace,“ říká ministr  Richard Brabec.

Podle informací z Ministerstva se žádostmi o dotace na vodovody bude Státní fond životního prostředí zabývat přednostně už během února. „O financování kvalitních projektů, které se nevejdou do alokace právě uzavřené výzvy, budeme jednat v rámci rezortu a samozřejmě hledat peníze, jak projekty zafinancovat, řešení sucha je pro nás naprostou prioritou,“ dodává ministr Brabec. Pomoci v boji se suchem pomáhá i program MŽP Velká Dešťovka. Nové kolo žádostí se otevřelo 3. února 2020.

Olomoucký kraj letos na modernizaci a rozšíření vodovodů a kanalizací poskytne 34 milionů. „O dotační titul na obnovu vodohospodářské infrastruktury je každoročně velký zájem, který převyšuje rozpočtové možnosti kraje. Svědčí to o tom, že program je opravdu potřebný a užitečný,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí Milan Klimeš.

Tři miliony korun z krajského rozpočtu připadnou potom na opravy potenciálních škod při haváriích na vodovodech a kanalizacích, nebo na stavbu protipovodňových opatření. 

„Krajské peníze mohou žadatelé získat v případě, že dojde k poruše na vodovodu, a v důsledku toho k omezení dodávek pitné vody. Opravy vodohospodářské infrastruktury jsou velmi nákladné, proto chce hejtmanství obcím s financováním pomoci,“ vysvětlil náměstek Klimeš.

Žádosti o podporu v obou dotačních programech začne úřad přijímat 23. března. Dotace jsou určeny obcím nebo jejich místním částem a také dobrovolným svazkům obcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky modernizace, vodovody, kanalizace, vodohospodářství, MŽP, ČR, Olomouc, kraj, dotace, Olomoucký kraj, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Státní fond životního prostředí, čistírna odpadních vod, Richard Brabec, Milan Klimeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na modernizace vodohospodářské infrastruktury se vyčlenila pouze třetina z celkové poptávky. Olomoucký kraj poskytne 34 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.