Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Hosté ubytovacích zařízení v kraji dostanou turistické karty zdarma

Až deset tisíc regionálních turistických karet plánuje rozdat hejtmanství návštěvníkům Olomouckého kraje, kteří v tamních ubytovacích zařízeních stráví více než čtyři noci. Podle Vladimíra Lichnovského, krajského zastupitele pro vnější vztahy a cestovní ruch, chce krajský úřad tímto způsobem motivovat turisty k delším pobytům v regionu a podpořit tak místní turistický ruch, který letos na jaře nepříznivě poznamenala epidemie koronaviru.

Turistická karta držiteli umožňuje navštívit 90 turistických cílů zdarma a stejný počet za sníženou cenu. Chystaný záměr podle Lichnovského počítá s tím, že turisté by regionální karty mohli dostat na 48 hodin zdarma. „Fungovalo by to tak, že kdokoliv přijede a ubytuje se na více než čtyři noci, tak bude mít možnost v turistickém informačním centru při předložení faktury za ubytování získat tuto kartu,“ uvedl Lichnovský.

Osmačtyřicetihodinová turistická karta Olomouc region Card v běžném prodeji stojí dospělého 240 korun a dítě 120 korun. Hejtmanství jich chce do oběhu uvolnit 10 tisíc. Polovina má být k dispozici turistům v Jeseníkách a druhá na střední Moravě. Karty podle Lichnovského podpoří návštěvnost turistických cílů. Marketingovou akci bude propagovat krajská centrála cestovního ruchu.

Olomoucké hejtmanství zároveň plánuje, že dalšími deseti miliony korun podpoří investice v regionálním turistickém ruchu. Návrh vzešel z jednání krajského ekonomického expertního týmu, který vznikl kvůli dopadům pandemie koronaviru na ekonomiku kraje. Záměr ještě v červnu projedná krajská rada a poté zastupitelstvo.

Podnikatelé v cestovním ruchu budou moci podat žádost až o půlmilionovou dotaci na projekty turistické infrastruktury. „Dotační titul chceme vyhlásit ke konci června. Projekty bude možné realizovat a vyúčtovat až do poloviny příštího roku,“ uvedl Lichnovský. Podle něj bude zároveň spuštěna marketingová kampaň lákající turisty k návštěvě Olomouckého kraje.

Počet turistů v Olomouckém kraji letos kvůli epidemii koronaviru a preventivním opatřením výrazně klesá. V kraji se v prvním čtvrtletí ubytovalo 140 210 turistů, meziročně o 11,3 procenta méně. Snížil se počet tuzemských a zahraničních hostů i jejich přenocování. Za rok 2019 se počet nocujících turistů v Olomouckém kraji zvýšil o 8,8 procenta na 761 433.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, správa, rekreace, Olomoucký, cestovní ruch, Vladimír Lichnovský, pandemie covidu-19, Olomoucký kraj, Olomouc, ubytovací zařízení, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hosté ubytovacích zařízení v kraji dostanou turistické karty zdarma  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.