Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V kraji se za poslední týden objevilo 22 nových případů covid-19

V Olomouckém kraji za poslední týden přibylo 22 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, od začátku epidemie jich ministerstvo zdravotnictví eviduje 957. O týden dříve byl přírůstek 18 případů. V souvislosti s nemocí covid-19 dosud zemřelo 21 lidí, za poslední týden nepřibylo žádné úmrtí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, které registruje všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji. Podle hygieničky Růženy Haliřové je situace v Olomouckém kraji klidná.

„Jsou to ojedinělé případy, které řešíme,“ říká ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice. Hygienici podle Haliřové dosud nezaznamenali případy onemocnění novým typem koronaviru na dětských táborech ani po návratu z dovolených. Návrat většího počtu rekreantů ze zahraničí se teprve očekává.

Hygienici v souvislosti se zahraničními dovolenými apelují, aby lidé byli při výběru destinací obezřetní a sledovali stránky ministerstva zahraničních věcí. „Měli by zvážit výběr destinací vzhledem k opatřením, která se ve světě mění z hodiny na hodinu. S výběrem destinací by měli brát i nějakou svou osobní zodpovědnost,“ doplnila hygienička.

Hygienici v Olomouckém kraji za poslední týdny zaznamenali několik lokálních ohnisek nákazy covid-19. Nový typ koronaviru se začal šířit v domově pro seniory, klášteře, stavební firmě, tiskárně a zaznamenán byl i na dvou školách. Dalšímu rychlému šíření zabránila karanténa lidí, kteří s infikovanými přišli do styku. V domově pro seniory v Litovli, kde novým typem koronaviru onemocnělo v červnu 27 lidí, se lidé již z nemoci vyléčili. Ředitel domova Josef Piska tak od pondělí příštího týdne opět povolil návštěvy u klientů, uvedl to na stránkách domova.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji, údaje se tak od počtů krajské hygienické stanice liší. Ta nyní uvádí od počátku pandemie 918 pozitivních případů na covid-19, z toho 866 lidí se již z nemoci vyléčilo.

Od začátku šíření viru bylo v Česku zaznamenáno 13 612 případů nákazy. S koronavirem v ČR zemřelo 355 lidí, z nemoci se naopak dosud vyléčilo 8 640 lidí.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, COVID-19, Olomoucký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, nemoc, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Česko, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji se za poslední týden objevilo 22 nových případů covid-19  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.