Počasí dnes22 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

V kraji za poslední týden přibylo 28 případů nakažených koronavirem

V Olomouckém kraji za poslední týden přibylo 28 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, od začátku epidemie jich ministerstvo zdravotnictví eviduje 985. Nárůst je v kraji zatím nepatrný, o týden dřív byl přírůstek 22 případů, před dvěma týdny to bylo o 18 potvrzených případů víc. V souvislosti s covidem-19 přibyla v kraji jedna oběť, od počátku pandemie dosud zemřelo 22 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Podle ředitelky protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růženy Haliřové nemají hygienici hlášen k dnešku žádný potvrzený případ nákazy například v domovech pro seniory nebo u pracovníků zdravotních zařízení. Zavírat se nemusel kvůli nákaze koronaviru ani žádný tábor pro děti. „Nemáme ani případ nákazy po návratu z dovolených,“ řekla Haliřová.

Ministerstvo eviduje všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji, údaje se tak liší od počtů krajské hygienické stanice. Ta nyní uvádí od počátku pandemie kumulativně 950 pozitivních případů na covid-19, z toho 873 lidí se už vyléčilo. Nejvíc případů je na Olomoucku, kde hygienici od počátku pandemie evidují 704 nakažených, následuje Prostějovsko s 97 a Přerovsko s 86 případy.

Podle údajů hygieniků bylo ve čtvrtek na odběrových místech Olomouckého kraje provedeno 129 odběrů. Nejvíc lidí míří do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde podle mluvčího zdravotnického zařízení Adama Fritschera počet lidí směřující na vyšetření na odběrové místo stoupá. Tento týden v pondělí zaznamenali tamní zdravotníci dosavadní rekord, kdy odebrali vzorek pro následující vyšetření 161 lidem.

„Za červenec jsme do dneška odebrali vzorky 1194 lidem, z toho dvě třetiny byly poslány praktikem nebo hygieniky, zbývající klienti byli samoplátci. Do pondělí přitom čísla příchozích nebyla nijak zvlášť extrémní, pohybovala se spíše v řádu desítek. Rekordní počet byl ale pro zdravotníky skutečně náročný,“ uvedla Lada Čiklová z Odboru kvality FN Olomouc. Podle informací na stránkách kraje bylo dosud v kraji testováno na onemocnění novým typem koronaviru 23.128 lidí.

Na odběrovém místě se podle ní střídá ve dvou turnusech sedm studentů Fakulty zdravotnických věd UP Olomouc a z olomoucké střední zdravotnické školy a zdravotní laborantka FN Olomouc. Odběrové místo je ve Fakultní nemocnici Olomouc v budově F a jde se k němu bočním vchodem. V provozu je od pondělí do pátku od 8:00 do 14:30, odpolední čas je vyhrazen samoplátcům.

Podle hygieničky Haliřové není současná situace důvodem pro návrat k plošným opatřením na jaře. „Trasování je sice náročnější, na jaře bylo při tehdy platných opatřeních totiž kontaktů méně. Nyní lidé cestují po festivalech či na různé párty, je to komplikovanější, těch kontaktů jsou až desítky. Je to ale na osobní zodpovědnosti každého, aby se staral o svou imunitu, aby byl zodpovědný vůči sobě i svému okolí," uvedla hygienička. Apelovala na lidi se zdravotními problémy, aby nechodili do práce, ale obrátili se na svého lékaře a léčili se doma.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nákaza, COVID-19, kraj, Olomoucký, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, pandemie, Fakultní nemocnice Olomouc, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji za poslední týden přibylo 28 případů nakažených koronavirem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.