Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V kraji za poslední týden přibylo 36 nakažených lidí novým typem koronaviru

V Olomouckém kraji za poslední týden přibylo 36 případů nákazy novým typem koronaviru, celkem jich je evidováno 1123. Za poslední tři týdny je to nejnižší údaj. Předchozí týden přírůstek počtu potvrzených nákaz činil 50 případů, o týden dříve to bylo 52 nově nakažených. Přibylo však jedno úmrtí, v regionu zemřelo v souvislosti s novým typem koronaviru 25 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Podle hygieniků je situace v kraji klidná.

„Máme nárůst případů v uvozovkách v rámci sezony, je to i kvůli cestování, ale je to přiměřené. Olomoucký kraj je na tom momentálně dobře. Pracujeme celý týden včetně víkendů, není důvod k obavám,“ řekla dnes ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. Podotkla, že hygienici v současnosti nezaznamenali ani žádná nová ohniska.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji, údaje se tak liší od počtů krajské hygienické stanice. Hygienici ve čtvrtek večer uvedli 1088 potvrzených případů od počátku pandemie a 953 vyléčených lidí. „Máme momentálně 135 pozitivních osob,“ uvedla hygienička. Nejvíce případů, 763, je z Olomoucka, Na Prostějovsku hygienici uvádějí 136 nemocných od počátku pandemie, na Přerovsku 107, na Šumpersku 71 a na Jesenicku 11 případů, vyplývá z údajů olomoucké krajské hygienické stanice.

Dosud bylo v kraji podle údajů hygieniků testováno na onemocnění covid-19 přes 6 tisíc lidí, jen ve čtvrtek poslali hygienici na odběry 144 lidí. Kvůli velkému zájmu samoplátců především kvůli avizovaným nutným negativním testům při cestách do Řecka Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) otevřela ode dneška druhé odběrové místo. Kapacita je tak dvojnásobná i přesto, že se podmínky ohledně nutných testů opět změnily. „Veškerá přijatá opatření zůstávají v platnosti a případné změny v zájmu samoplátců se vzhledem k tomu, že je potřeba se objednávat předem přes rezervační systém, mohou projevit až v dalších dnech,“ řekl dnes mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

V celé ČR je nyní 19 401 potvrzených případů covid-19 od počátku pandemie, 13 574 lidí se z nemoci již vyléčilo a 391 v souvislosti s touto nákazou zemřelo. Aktuálně hospitalizovaných je 131 lidí. V přepočtu nemocných na 100 tisíc obyvatel je Olomoucký kraj na třetím místě za Moravskoslezským krajem a Prahou.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, FOTO, COVID-19, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, pandemie, Fakultní nemocnice Olomouc, Řecko, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji za poslední týden přibylo 36 nakažených lidí novým typem koronaviru  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.