Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Ekologické dny Olomouc se rušit nebudou, návštěvníci nepřijdou ani o ekojarmark

Tradiční ekojarmark se sérií venkovních koncertů, besedy s odborníky i výstavy přinesou nadcházející Ekologické dny Olomouc (EDO). Olomoucký ekologický svátek se každoročně koná na začátku května, pořadatelé jej přesunuli na podzim, apelují však, aby lidé sledovali aktuální program a případná epidemická opatření. Program začne v sobotu a potrvá do 4. října, uskuteční se na Horním náměstí i v areálu pořádajícího Sluňákova, centra ekologických aktivit v Horce nad Moravou.

Festival bude podle pořadatelů letos výběrem toho nejlepšího, co dosud lidem nabídnul. „Ekojarmark přinese řadu přitažlivých akcí a celodenní příděl skvělé muziky, v Rajské zahradě Františka Skály v areálu Sluňákova představí průřez svou tvorbou Oldřich Janota, besedy EDO jsou nabité inspirujícími osobnostmi našeho veřejného života, výstavy originálními tvůrci, výlety novými objevy i překvapeními v naší krajině," uvedl organizátor festivalu Michal Bartoš.

Největší akcí festivalu je Ekojarmark, naplánován je na sobotu 26. září na olomoucké Horním náměstí. Program cílí na děti i dospělé, chybět nebudou divadelní představení, taneční kurzy či přírodovědné hry. Do města zamíří i řada kapel, vystoupí AG Flek, Jananas či skupina Lanugo, sérii vystoupení zakončí Iva Bittová, která před 30 lety zahájila historii festivalu svým zpěvem a hrou na housle na Sloupu Nejsvětější Trojice.

Další stěžejní část festivalu se odehraje první říjnový víkend, víkend besed se uskuteční v součinnosti s festivalem Academia film Olomouc, festivalem Den architektury a s podzimní výstavou Flora Olomouc. „Je symbolické, že v době, kdy je z důvodů epidemie činnost všech těchto akcí ohrožena, snaží se jejich organizátoři najít svá vlastní řešení na bezpečné pořádání svých akcí, vzájemně se obohatit a spolupracovat," uvedl Bartoš. Zájemce zároveň žádá, aby sledovali aktuální program EDO, ve kterém může vzhledem k epidemické situaci dojít k organizačním i programovým změnám. „Mohou se měnit například místa konání programu a počtů osob na jednotlivých akcích," doplnil Bartoš.

Besedy EDO ponesou tentokrát téma Antinomie! Příroda a lidé v době rozporů, přednášet a diskutovat budou přední české osobnosti působící v přírodovědných a humanitních oborech jako je psychiatr Cyril Höschl, ekolog David Storch, geolog Václav Cílek či botanik Jiří Sádlo. Besedy se uskuteční v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea. Program EDO doplňují také komentované výlety, které se uskuteční tento víkend a festivalové výstavy. Podrobný program najdou zájemci na stránkách.

Autoři | Foto Sluňákov

Štítky ekologie, hudba, zábava, festival, Olomouc, Edo, výstava, Horka nad Moravou, František Skála, Oldřich Janota, koncert, Iva Bittová, Václav Cílek, Cyril Höschl, David Storch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekologické dny Olomouc se rušit nebudou, návštěvníci nepřijdou ani o ekojarmark  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.