Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Index protiepidemickém systému PES zůstává v Olomoucké kraji na 71, odpovídá čtvrtému stupni

V Olomouckém kraji přibylo v neděli 187 případů covidu-19, nejvíce za poslední čtyři dny. Index v protiepidemickém systému PES zůstává na 71, což znamená z pětibodové škály čtvrtý stupeň, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Index je stejný jako pro celou ČR, od neděle však platí v zemi zpřísňující opatření odpovídající pátému stupni systému PES.

Lidé v Olomouckém kraji mají stále zájem o antigenní testování, nejbližší termíny jsou obsazeny. Například ve Fakultní nemocnici v Olomouci jsou termíny do konce roku obsazené, první volné jsou podle rezervačního systému až o nadcházejícím víkendu. Stejná situace je v šumperské nemocnici, i tam je volný termín až v sobotu 2. ledna. V prostějovské nemocnici jsou volné rezervace na úterý, středu i čtvrtek.

O antigenní testování je v Olomouckém kraji velký zájem

V terénu kvůli antigennímu bezplatnému testování funguje mobilní tým hasičů, který se dnes přesunul do oblasti Uničova. V městském kulturním zařízení tam bude testovat objednané zájemce až do středy, a to vždy od 11:00 do 18:00. Hasiči počítají s kapacitou 140 lidí za den, uvedla jejich mluvčí Lucie Balážová. Na dnešek jsou již všechna místa obsazena, na úterý zbývá 58 míst a na středu 110.

Počet pozitivně testovnáných klesl, během vánočních svátků se méně testovalo

Počet nově potvrzených případů covidu-19 v kraji klesl v souvislosti se svátky a víkendem, kdy se méně očkuje. Zatímco den před Štědrým dnem si informaci o pozitivním testu vyslechlo 1129 lidí, ve čtvrtek to byla necelá desetina - 101 nových případů, v pátek 174 a v sobotu 110. Ministerstvo v kraji eviduje od počátku pandemie 41.410 případů onemocnění, aktuálně se s nemocí potýká 5461 lidí a v souvislosti s nemocí zemřelo 709 lidí.

Nejvyšší skóre systému PES je v Olomouci

V souvislosti s poklesem nemocných kleslo v kraji i skóre v protiepidemickém systému PES. Zatímco minulý týden ve čtvrtek dosáhlo hodnoty 81, v pátek kleslo na 76 a v neděli na 71, kde se drží již druhým dnem. Nejnižší skóre nyní vykazuje Jesenicko a to 69, Olomoucko má hodnotu 76, Prostějovsko a Přerovsko 75 a Šumpersko 73.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, PES, covid, Olomoucký kraj, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, nemoc, Fakultní nemocnice Olomouc, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Štědrý den, Uničov, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Index protiepidemickém systému PES zůstává v Olomoucké kraji na 71, odpovídá čtvrtému stupni  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.