Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Silný vítr stále zaměstnával hasiče na severu Olomouckého kraje

Hasiče na severu Olomouckého kraje zaměstnal v noci na dnešek a během dneška silný vítr. Odstraňovali především stromy popadané na komunikace a dráty elektrického vedení. Nejzasaženější oblastí bylo Zlatohorsko, vyvrácené stromy poničily také Zlatokopecký skanzen, způsobily rovněž potíže v dopravě. Kvůli škodám na elektrickém vedení se bez proudu ocitlo zhruba 500 odběratelů.

Podle informací na sociální síti vyvrácené stromy způsobily velké škody v oblasti Zlatokopeckého skanzenu. Podle snímků poničily střechu dřevěného srubu informačního střediska a zatarasily tamní cesty. „Prosíme vás o dodržení zákazu vstupu do areálu. Nelze projít a hrozí nebezpečí úrazu a pád dalších stromů,“ vzkazují návštěvníkům pracovníci příspěvkové organizace Zlatohorsko kraj pokladů.

Podle policie napáchal silný vítr nejvíce škod především v okolí Zlatých Hor, na Javornicku a Jesenicku. Největší komplikace působil v dopravě. „Kvůli popadaným stromům a velmi nebezpečné situaci museli policisté uzavřít hned několik komunikací, úplně odříznutý tak zůstal například Rejvíz a Ondřejovice nebo silnice z Uhelné na Nové Vilémovice. Popadané stromy doslova ochromily dopravu,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Na silnici kvůli popadaným stromům uvízly i dva linkové autobusy, v jednom případě zajistili náhradní dopravu hasiči. V úseku mezi Dolním Údolím a Zlatými Horami spadl v neděli vpodvečer na projíždějící octavii smrk. „Zraněnou spolujezdkyni převezli kvůli nebezpečné situaci na místě k sanitnímu vozu policisté," uvedla Vybíhalová.

Vítr působil škody i na budovách, odnášel plechy, páchal škody na zaparkovaných vozech i drátech elektrického vedení, bez proudu se kvůli třem poruchám vysokého napětí v okolí Zlatých Hor ocitlo dopoledne zhruba 500 odběratelů," řekl ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Hasiči například v noci v Šumperku sundávali billboard hrozící pádem. Brzy ráno odstraňovali stromy ležící přes železniční trať v Žulové, Tomíkovicích a Horní Lipové, uvedla jejich mluvčí Lucie Balážová. Zajišťovali také střechu na budově jídelny základní školy ve Zlatých Horách, ve Vápenné odstraňovali kusy střechy z komunikace i mostu.

Popadané stromy také na řadě míst zastavily dnes časně ráno železniční dopravu. Vlaky nejezdily mezi Horní Lipovou a Lipovou-Lázněmi, Horní Lipovou a Ostružnou a v úseku mezi Velkou Kraší a Žulovou, výluka je však již ve všech případech ukončena, uvedly České dráhy.

Hasiči i policisté s ohledem na platící výstrahu pro okres Jeseník a Šumperk apelují na lidi, aby nechodili do lesa a při jízdě automobilem snížili rychlost a byli obezřetnější.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, hasiči, vítr, Olomoucký, 4.VERZE, strom, vichřice, Olomoucký kraj, elektrické vedení, Zlaté Hory, Šumperk, České dráhy, ČEZ, okres Jeseník, Rejvíz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr stále zaměstnával hasiče na severu Olomouckého kraje  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.