Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Personál covidového oddělení v olomoucké nemocnici čelí vyčerpání i beznaději

Obrovskému psychickému vypětí, fyzickému vyčerpání i pocitům beznaděje jsou v posledních měsících kvůli sílící epidemii koronaviru vystaveni lékaři a zdravotní sestry z covidového oddělení kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Olomouc.

Od loňského března bojují o životy pacientů s covidem-19. Více než třetina hospitalizovaných s vážným průběhem nemoci navzdory maximální péči na komplikace spojené s nákazou koronavirem umírá. Ve videorozhovoru pro informační web o koronaviru a očkování Lovci kachen, který provozují lékaři FN Olomouc, vědci a studenti medicíny, to řekla přednostka kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Olga Klementová.

"Všichni pacienti, kteří u nás leží, jsou v kritickém stavu," uvedla Klementová, podle které v poslední době na tomto covidovém oddělení přibývají mladší pacienti. "Měli jsme i dvaceti či třicetileté pacienty. Jsou hospitalizovány s tímto onemocněním také děti, těch je pravděpodobně o něco méně," podotkla Klementová.

Lékařka upozornila, že se v poslední době mění rychlost progrese onemocnění, zřejmě i kvůli novým mutacím koronaviru. Zatímco dříve se stav hospitalizovaných pacientů výrazně zhoršil až po deseti či 14 dnech, tak nyní k dramatickým změnách dochází do pěti dní od přijetí do nemocnice. Pacienti pak často končí na umělé plicní ventilaci či jsou napojeni na přístroj ECMO, který zajišťuje nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve.

Realita je opravdu mnohem děsivější, říkají lékaři

V případě kritického průběhu nákazy, kdy pacientům s covidem-19 kromě plicního postižení selhávají orgánové systémy, se úmrtnost podle Klementové pohybuje kolem 35 až 45 procent. I to je důvod, proč lékaři za přísných hygienických podmínek povolují u pacientů návštěvy příbuzných. "Pacienti jsou v kritickém stavu a je to někdy ta poslední možnost, kdy svého příbuzného mohou vidět," řekla Klementová.

Návštěva na covidovém oddělení v příbuzných hospitalizovaných pacientů zanechá silný dojem, protože pohled na blízkého člověka nakaženého koronavirem v kritickém stavu je v příkrém rozporu s tím, jaké povědomí mají lidé o průběhu nemoci. "Kolikrát potom sami říkají, že si toto vůbec neodkázali představit a že realita je opravdu mnohem děsivější než to, co je vnímáno obecně veřejností," uvedla lékařka.

Personál covid oddělení kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Olomouc o životy pacientů nakažených koronavirem bojuje od loňského března. "Veškerá oddělení intenzivní péče, která jsou profilována pouze pro covid pozitivní, neměla možnost si oddechnout a vnímat i cokoliv jiného," řekla Klementová.

Personál proto čelí obrovskému vyčerpání. "A také beznaději z toho, jak epidemie zatím běží a jak nevidíme něco přívětivějšího. K tomu je nutná sounáležitost nejen zdravotnických složek, ale i obyvatelstva," dodala Klementová. Podle ní mají lidé kvůli epidemii co nejvíce pečovat o své zdraví a být maximálně ohleduplní vůči ostatním.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Nové Město na Moravě / Facebook

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, personál, Olomouc, COVID-19, pacient, lékařství, Fakultní nemocnice Olomouc, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Personál covidového oddělení v olomoucké nemocnici čelí vyčerpání i beznaději  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.