Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Lockdown dětem na Přerovsku zasáhl do jarních prázdnin, možnosti byly omezené

Zrušené prázdniny u babiček, pobyty v přírodě i cesty do hor - tak vypadaly jarní prázdniny dětí z Přerovska, kterým stejně jako dalším osmi okresů a části Prahy vyšel termín na lockdown. Možnosti jak strávit týden volna měly děti velmi omezené.

V Přerově přitom děti nemohou vyrazit ani na hřiště, radnice je na doporučení ministerstva zavřela. Řada rodičů z Přerova a okolí kvůli vládnímu nařízení neopouštět hranice okresů zrušila hlavně domluvené prázdniny u prarodičů. "My jsme doma a chodíme po vesnici se aspoň projít, protože babička s dědou žijí v jiném okrese," uvedla na sociální síti ve skupině Přerováci jedna z maminek.

"Děti samy zavřené doma. Já v práci do večera, místo toho aby jeli k babče, je to jiný okres," posteskla si další žena. "Za normálního života, který téměř upadl v zapomnění, by byl nejmladší syn se svým kroužkem Zálesáků na své základně a užíval by si nové věci," popsala další.

Podle vládního nařízení mohou rodiče s ratolestmi vyrazit na procházky jen na území obce, například v Přerově mají k dispozici zhruba 58 kilometrů čtverečních. Řada rodičů na druhou stranu využila omezení k "probádání" míst, kam se dříve s dětmi nedostali. "Ráno vyrážíme s dětmi a psy do přírody v rámci, kde se může. A světe div se, není to za půl hodiny projité. Jsme venku většinou skoro tři hodiny. Poznáváme krásy Přerova a okolí, ale ne krásy obchoďáku," podotkla ve skupině Markéta Václavíčková.

Zlínsko čekají prázdniny další týden

Stejná situace čeká i rodiče dětí z celého Zlínského kraje, poslední termín jarních prázdnin totiž vychází pro všechny čtyři jeho okresy. I tam museli rodiče narychlo měnit plány včetně zamluvených pobytů na chalupách.

"Na jedné straně naštvanost, těšili jsme se, že vyjedeme na týden do Jeseníků a provětráme hlavy, klidně i bez vleků jen na procházkách, na druhou stranu chápu, že opatření jsou potřeba. Na celý týden už mám vypsanou dovolenou, vybrat si ji musím, protože je ještě loňská. Tak ji budu trávit doma," řekla jedna z maminek z malé obce na Kroměřížsku.

Na lockdown zareagovaly v týdnu i půjčovny zimních vybavení, které by za jiné situace běžely naplno až do konce jarních prázdnin. I přes uzavření lyžařských středisek je sportovci využívali letos k půjčení běžek či skialpinistického vybavení. "I letos nám vracení výbavy komplikuje pandemie covidu. Zatím je až do odvolání naše půjčovna uzavřena," vzkázali dnes svým uživatelům například zástupci olomoucké půjčovny Skimax.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, školy, děti, prázdniny, Přerovsko, jarní prázdniny, lockdown, Přerov, okres Přerov, Praha, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lockdown dětem na Přerovsku zasáhl do jarních prázdnin, vyžití je velmi omezené  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.