Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Vrah cyklistky z Olomouce podal odvolání kvůli výjimečnému trestu 25 let vězení

Osmatřicetiletý Rostislav Basler, který loni u Olomouce zavraždil cyklistku, nesouhlasí s výjimečným trestem a rozhodl se podat odvolání proti nedávnému rozsudku olomouckého krajského soudu. Za brutální vraždu dostal 25 let vězení a zabezpečovací detenci.

Případ tak míří k olomouckému vrchnímu soudu. Rostislav Basler se k činu přiznal, podle soudce Eduarda Ondráška nesouhlasí pouze s výší výjimečného trestu. Podle znalců jde o agresivního sadistu, který je pro společnost extrémně nebezpečný.

"Obžalovaný si podal odvolání, podal si ho pouze do výše trestu, naopak vinu ani právní kvalifikaci nenapadá," řekl soudce olomouckého krajského soudu Ondrášek. Žalobkyně se práva odvolání vzdala na místě, výjimečný trest navrhovala s ohledem na brutální provedení i trestní minulost obžalovaného. "Soud rozhodl stejně, jak navrhla státní zástupkyně, i co se týče viny a trestu," doplnil soudce.

Případ se stal loni 15. dubna. Žena jela vpodvečer na kole z olomoucké městské části Chválkovice směrem na Bystrovany. Muž si na cyklistku podle žalobkyně počíhal na rozcestí u božích muk a poté, co odmítla výzvu k sexu, ji pětkrát udeřil sekerou sečnou stranou do hlavy a trupu, bodl kuchyňským nožem do krku a poté s největší pravděpodobností ještě rdousil rukou. Žena utrpěla řadu zranění, zemřela na místě. Krajský soud vynesl rozsudek letos v únoru.

Za brutální vraždu cyklistky v Olomouci uložil soud muži 25 let

Za brutální loňskou vraždu cyklistky na kraji Olomouce uložil dnes olomoucký krajský soud osmačtyřicetiletému Rostislavu Baslerovi výjimečný trest 25 let. Soud mu zároveň uložil zabezpečovací detenci. Podle znalců jde o agresivního sadistu, který...

Basler svou jednapadesátiletou oběť napadl tři měsíce po propuštění z vězení, v minulosti ženy napadl už třikrát. K vraždě se přiznal, měnil však popis událostí, které jí předcházely. Znalci jeho resocializaci vyloučili. Znalec z oboru sexuologie u něj diagnostikoval sexuální deviaci agresivní sadismus. Muž má na kontě čtyři útoky na ženy v letech 1993, 1997, 2006 a loni, kdy ženy napadl při sexuálně motivované trestné činnosti nožem či udeřil kovovou tyčí. Podle znalce jde o obdobný modus operandi.

K olomouckému vrchnímu soudu tak letos míří již druhý případ z regionu, kdy obžalovaný dostal za vraždu výjimečný trest 25 let. Kromě Baslera si stejnou výši trestu v rozsudku o pět dní dříve vyslechl Pavel Nárožný z Přerova za vraždu svého otce a jeho manželky z roku 2009. I tímto případem se původně zabýval olomoucký krajský soud, který třikrát Nárožného zprostil obžaloby, vrchní soud ale rozhodnutí pokaždé zrušil. Nakonec rozhodl i o změně senátu, případ se přestěhoval do Ostravy.

Proti rozsudku se na místě odvolal obžalovaný. Státní zástupce Vít Legerský požadoval doživotí, po rozsudku si ponechal lhůtu na případné odvolání. O případném odvolání zatím nerozhodl, rozsudek dosud neobdržel, řekl žalobce.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, vražda, Olomouc, cyklistka, Basler, výjimečný trest, věznice, cyklista, Krajský soud v Ostravě, Bystrovany, Chválkovice, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrah cyklistky z Olomouce podal odvolání kvůli výjimečnému trestu 25 let vězení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.