Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Houkající vlaky obtěžují obyvatele prostějovské čtvrti Vrahovice

Obyvatele prostějovské čtvrti Vrahovice obtěžují vlaky projíždějící přes zdejší železniční přejezd, na kterém se nedávno stala havárie. Kvůli ní nefunguje zabezpečovací zařízení, a tak vlaky ve dne v noci hlasitě houkají. Správa železnic slíbila opravu do měsíce.

Hrozivě vypadající nehoda se na železničním přejezdu ve Vrahovicích stala v polovině února. Před půl dvanáctou dopoledne se rychlík z Olomouce do Brna srazil s osobním vozem. Sešrotované BMW zdemolovalo budku se zabezpečovacím zařízením a skončilo dvacet metrů opodál. Třiatřicetiletý řidič přežil jen zázrakem.

Světla však od té doby na přejezdu nefungují. "Před několika dny došlo k havárii na železničním přejezdu ve Vrahovicích u Myší díry a ke zničení zabezpečovacího zařízení. Od té doby každý vlak, který tudy projíždí, musí dávat zvukové znamení. Ve dne i v noci. Zajímalo by nás, proč se zařízení stále neopravuje a jak dlouho ještě budeme muset houkání vlaků poslouchat," stěžoval si na radnici v Prostějově jeden z obyvatel Miroslav Šindýlek.

Město se celou věcí začalo zabývat, ale má svázané ruce. "Železniční přejezd je ve vlastnictví Správy železnic. Město Prostějov bylo po dotazu, jak rychle bude činnost zabezpečovacího zařízení obnovena, informováno, že na základě interních předpisů musí být tato oprava vysoutěžena podle zákona o veřejných zakázkách," sdělil náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal.

Náprava je podle něho výhradně v kompetenci Správy železnic, a město nemůže nic dělat. "Město Prostějov bylo ze strany Správy železnic informováno, že práce na obnově běžného provozu na tomto přejezdu začnou neprodleně po ukončení výběrového řízení," podotkl náměstek.

Správa železnic tvrdí, že dělá, co může. Termín opravy stanovila na 30 dnů. "Na opravu poškozené technologie zabezpečovacího zařízení muselo být realizováno výběrové řízení v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Správa železnic 24. února uzavřela smlouvu s vybraným zhotovitelem, který na dokončení prací dostal lhůtu 30 dnů. Kvůli termínům dodání nezbytných součástí technologie bohužel není možné trvání opravy zkrátit," vysvětlil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna.cz

Štítky přejezd, železnice, havárie, vlak, hluk, Vrahovice, Prostějov, Správa železniční dopravní cesty, zabezpečovací zařízení, oprava, železniční přejezd, BMW, Brno, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houkající vlaky obtěžují obyvatele prostějovské čtvrti Vrahovice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.