Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Olomouc stanovila limity pro budovy poblíž centra. Maximálně 23 metrů

Město Olomouc udělalo první krok k tomu, jak zabránit stavbě kontroverzního mrakodrapu Šantovka Tower. Městské zastupitelstvo se shodlo na výškových limitech pro stavby v sousedství historického centra. Do těch by se přes 70 metrů vysoká budova nevlezla.

O stavbě mrakodrapu Šantovka Tower se v Olomouci diskutuje už léta. S budovu vysokou přes 70 metrů nesouhlasí památkáři a někteří odborníci, podle nichž by věžák nenávratně poškodil historické panorama města. Investor, kterým je developerská skupina okolo podnikatele Richarda Morávka, tvrdí opak. Do sporů loni zasáhla i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, která podala žalobu na olomoucký magistrát.

Městské zastupitelstvo v Olomouci se na svém posledním zasedání shodlo na výškových limitech pro nové budovy v sousedství historického centra města. Stanovilo je na 19 a 23 metrů.

"Z výsledků projednání s dotčenými orgány, jejichž stanovisky je zastupitelstvo vázáno, vyplývá, že jedinou možnou variantou je úprava respektující stanoviska ministerstva kultury. To znamená 19 a 23 metrů bez možnosti překročení této maximální výšky na městských třídách," uvedl náměstek primátora Olomouce Martin Major.

Zastupitelé, kteří se stavbou výškové budovy nesouhlasí, to označili za přelomový moment. "Je to důležitý krok na cestě k zastavení výstavby mrakodrapu v ochranném pásmu památkové rezervace známého jako Šantovka Tower. Zastupitelstvo tak přijalo jedinou variantu přípustnou pro ministerstvo kultury, která stanovuje maximální výšku zástavby," reagoval například zastupitelský klub Piráti a Starostové.

Zastupitelé však upozornili, že zdaleka není vyhráno. "K definitivnímu zamezení výstavby nesmyslně vysoké budovy však ještě povede dlouhá cesta," upozornil klub.

Rozhodnutí zastupitelstva je totiž zatím jen prvním krokem k připravované změně územního plánu. Teprve až ten by mohl stavbě mrakodrapu Šantovka Tower zabránit. 

Investor Šantovky Tower podal žalobu proti rozhodnutí krajského úřadu

Společnost Office Park Šantovka podala žalobu proti rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který na jaře zamítl její odvolání ve sporu o existenci ochranného pásma v okolí městské památkové rezervace v centru Olomouce. Firma chce na tamních...

Do celé záležitosti v loňském roce vstoupila ombudsmanka a zažalovala olomoucký magistrát ve veřejném zájmu. Krajský soud proto pozastavil platnost územního rozhodnutí. „O věci rozhodovali úředníci magistrátu, u nichž lze pochybovat o jejich nepodjatosti, protože magistrát prostřednictvím svého primátora uzavřel s investorem smlouvu, v níž se město zavázalo pod hrozbou sankcí, že nebude stavební činnosti developera v dané lokalitě bránit,“ vysvětlila to tehdejší ombudsmanka Anna Šabatová.

Developer je přesvědčen, že nejde o konec stavby Šantovky Tower. "Nemáme zatím oficiální informace o obsahu a odůvodnění rozhodnutí zastupitelstva. V žádném případě však nemůže jít o schválení změny územního plánu, a tím i platné regulace v oblasti. Maximálně jde o zahájení procesu pořizování změny, který bude ještě dlouhý a nelze předjímat jeho výsledek. Pevně věříme, že v zadání změny město respektuje všechna platná územní rozhodnutí v lokalitě," uvedl mluvčí developera Petr Hlávka.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna.cz

Štítky Šantovka, Tower, Olomouc, územní plán, limity, Šantovka Tower, mrakodrap, magistrát, Anna Šabatová, Martin Major, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

Co je to kontraverzní? Takové slovo není ani ve slovníku cizích slov.

Sobota, 13. března 2021, 07:39Odpovědět

Olomouc stanovila limity pro budovy poblíž centra. Maximálně 23 metrů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.