Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Úpravy koryta řeky Bečvy u Hranic jsou v polovině. Mají zabránit povodním

Rozsáhlá úprava tříkilometrového koryta řeky Bečvy u obcí Černotín, Ústí a Skalička nedaleko Hranic na Přerovsku za 318 milionů korun je zhruba v polovině. Jejím cílem je především snížit ohrožení obcí povodněmi, revitalizovat krajinu a vrátit do řeky chybějící biotopy.

"Po roce mají vodohospodáři hotovou více než polovinu prací. I přes nepříznivou epidemickou situaci a komplikované hydrologické podmínky v loňském roce, během kterého postihlo Bečvu několik povodní, probíhají práce bez zpoždění. Celková délka revitalizovaného koryta je 3,4 kilometru," uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař

Postup prací zatím nezastavila ani pandemie koronaviru. Vodohospodáři koryto rozšiřují ze zhruba 30 metrů na 50 až 70 metrů, navazující část pozemků snižují na úroveň často zaplavované nivy.

"Námi navržené úpravy umožní samovolné vytlačení ledů z koryta a omezení ledových nápěchů a zátaras, ke kterým v této lokalitě pravidelně dochází na konci zimy," uvedl investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

V úseku vzniknou také dvě mělké tůně sloužící jako lokální biotop. "Do konce letošního roku dokončí stavební firma pro Povodí Moravy zemní práce tak, aby na ně mohlo navázat výsadbou dřevin. Ta bude poměrně masivní a bude se týkat celého revitalizovaného úseku," doplnil Chmelař.

Rozsáhlá úprava více než tří kilometrového úseku Bečvy, která je zaměřena na modelování širokého a mělkého koryta vodního toku tak, aby se mohla rozlévat voda, začala loni v únoru. Smyslem revitalizace je také předejít do budoucna povodním.

"Oblast Ústí a níže položených obcí je ohrožována už při průtocích takzvané pětileté povodně. Námi navržené úpravy vychází z přirozeného vinutí řeky Bečvy. Kromě protipovodňového účinku tato opatření výrazně zlepší hydromorfologický stav toku i údolní nivy Bečvy," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Dodal, že významným efektem bude i posílení místního ekosystému, a to v rozšíření pestrosti vodních biotopů. Práce potrvají do dubna příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Povodí Moravy, záplavy, stavby, Bečva, Přerovsko, povodeň, Hranice, biotop, Povodí Moravy (státní podnik), okres Přerov, Ústí (okres Přerov), Černotín, Skalička, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpravy koryta řeky Bečvy u Hranic jsou v polovině. Mají zabránit povodním  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.